Patriarhul României: Timp de 45 de ani, în perioada comunistă, s-au tot construit şcoli şi spitate

Patriarhul României a împlinit săptămâna trecută, pe 22 iulie, 64 de ani de viață. La ceas aniversar Patriarhul Daniel a amintit despre importanța lucrării Bisericii din ultimele decenii, nelipsite de schimbări sociale și dificultăți materiale.

„În ultimii 25 de ani s-au făcut lucrări multe şi mari în toată Patriarhia Română prin vrednicia ierarhilor, preoţilor, monahilor, monahiilor şi prin jertfelnicia şi dărnicia credincioşilor. Niciodată nu s-au construit atât de multe biserici într-un timp atât de scurt pentru că era nevoie, nu ca urmare a unei ambiţii. Timp de 45 de ani în perioada comunistă s-au tot construit şcoli şi spitale care, din nefericire, unele dintre ele se închid acum din lipsă de fonduri sau din lipsă de copii pentru că foarte mulţi români au emigrat în străinătate şi multe şcoli s-au închis în zona rurală. Bisericile noi nu au fost îngăduite în timpul comunismului, chiar şi atunci când în mod excepţional era construită o biserică nouă autorizaţia nu era emisă pentru construire de biserică, ci pentru reparaţie capitală”, a spus Patriarhul României, potrivit TRINITAS TV.

Datoria de a continua ridicarea unor locașuri este o necesitate transmisă din generație în generație.

„Noi acum în Biserica Ortodoxă Română construim biserici acolo unde este nevoie ca să recuperăm timpul pierdut atunci când vremurile erau potrivnice şi cu o întârziere de 130 de ani de la legea data de Regele Carol I privind Biserica Catedrală din Bucureşti împlinim acum aceea lege care nu a fost niciodată abrogată. Deci, după 130 de ani ne aflăm în lucrarea de împlinire a unei legei. Totdeauna există timpul pentru a răspunde chemării lui Dumnezeu şi dacă nu am reuşit într-o vreme trebuie să reluăm ideea şi să împlinim lucrarea atunci când timpul ne permite” a spus Preafericirea Sa.

Totdeauna iubirea jertfelnică este izvor de bucurie a Învierii

„Este o deosebită bucurie când vedem că deşi trecem prin criză economică, totuşi Dumnezeu dăruieşte credincioşilor multă râvnă, multă dragoste. Bisericile sunt pline şi cele vechi trebuie restaurate, dar se şi constată că unele sunt neîncăpătoare. Deci, socotim că perioada aceasta are şi unele greutăţi, dar are şi multe bucurii. Dumnezeu ne aduce multe bucurii atunci când îl iubim pe El. Totdeauna iubirea jertfelnică este izvor de bucurie a Învierii. Vă mulţumim pentru darurile oferite, pentru icoana frumoasă cu chipul Sfântului Ioan Gură de Aur, pentru veşmântul liturgic pe care l-aţi prezentat şi pentru aceste flori pe care noi le considerăm buchetul florilor credinţei care simbolizează pe credincioşii adunaţi în Biserică. Tuturor vă dorim sănătate, ajutor de la Dumnezeu în toată lucrarea bună şi să trăiţi întru mulţi şi binecuvântaţi ani”, a spus Patriarhul României.

La ceas aniversar, Preafericirea Sa a primit în dar, din partea ierarhilor prezenţi, o icoană cu Sfântul Ioan Gură de Aur, iar din partea Administraţiei Patriarhale un veşmânt arhieresc şi un buchet de flori.

De asemenea, o rugăciune de mulțumire la aniversarea zilei de naștere a Patriarhului României a fost rostită și în timpul Sfintei Liturghii oficiate la Catedrala Patriarhală. Sărbătoarea oficială a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel este în ziua de 30 septembrie a fiecărui an, data întronizării Preafericirii Sale în demnitatea de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (30 septembrie 2007).

Sursa: Basilica.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here