Paşaportul european de vaccinare intră în linie dreaptă, în ciuda acuzațiilor de discriminare. Ghidul privind informaţiile ce urmează să fie cuprinse în documentul doveditor al vaccinării anti-COVID a fost adoptat la nivelul statelor din Uniunea Europeană. Acesta va conta la constituirea unui document medical standard, care să ateste vaccinarea împotriva virusului COVID-19. Practic, un paşaport de vaccinare.

Comisia Europeană a discutat propunerile Greciei şi Spaniei, ţări a căror economie depinde de turism. Aceste ţări consideră că un document care să ateste vaccinarea anti-COVID ar uşura mult călătoriile recreaţionale în ţările Uniunii şi ar putea salva turismul european în 2021.

Islanda (care nu este membru U.E., dar face parte din spaţiul Schengen, n.r.) a dispus deja eliberarea documentelor care atestă vaccinarea, fiind prima ţară care adoptă o astfel de măsură.

Din altă perspectivă, impunerea acestui pașaport de vaccinare este considerate discriminatory în condițiile în care, multe țări nu au doze suficiente de vaccin și nu pot vaccina toate persoanele care ar dori acest lucru. În plus, multe persoane au trecut deja prin boală și se consideră că sunt deja imunizate, cel puțin pentru o perioadă, în mod natural.

O altă propunere care se discută în această perioadă esteconstituirea unui Registru european al celor vaccinaţi şi un Registru european al celor care au trecut prin boală.

Comments

comments