Pașaportul COVID-19 va fi introdus din martie. Inițiativa aparține IATA

Pașaportul COVID-19 va fi introdus din martie. Inițiativa aparține IATA. Permisul de călătorie care ține cont de vaccinarea titularului și de eventualele teste COVID efectuate, devine realitate peste câteva săptămâni.

Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni (IATA), care înglobează aproape 300 de companii aeriene din toată lumea și este responsabilă pentru 82% din traficul aerian mondial, a anunţat lansarea acestui tip de document la finalul lunii martie.

Permisul IATA este destinat să accelereze procesul de check-in și, implicit, facilitarea călătoriilor internaţionale, scrie Agerpres pe baza informațiilor Reuters.

Conform sursei citate, premisul IATA „pune rezultatele testărilor pentru COVID-19 şi certificatele de vaccinare într-un format digital, ceea ce va accelera procesul înregistrare în vederea îmbarcării la bord”.

De remarcat că funcționarea acestui permis presupune existența unui certificat de vaccinare și/sau rezultatul testului COVID, documente a căror emitere nu este în responsabilitatea IATA.

Din acest motiv, Asociația consideră că este esenţial ca guvernele să înceapă să emită cetăţenilor certificate de vaccinare digitale, care să servească apoi drept bază pentru permisul de călătorie

Permisul IATA, care va lua, cel mai probabil, forma unei aplicații digitale, ar urma să funcționeze ca mecanism de facilitare a accesului la bord, potrivit politicii sanitare valabile pe ruta de zbor, a explicat la Sinteza Zilei Cătălin Radu, director adjunct al Organizației Internaționale de Aviație Civilă.

„Majoritatea centrelor de testare dintr-o țară se pot înregistra și transmite în aplicația IATA datele pentru o anumită persoană, codul de bare care dovedește că acea persoană a fost testată sau vaccinată. În acel moment există o dovadă securizată a faptului că acea persoană a fost testată sau vaccinată și practic poate trece printr-un aeroport sau se poate urca într-un avion dacă cerința statului de destinație este de așa natură încât să solicite aceste elemente.” a declarat Cătălin Radu, director adjunct al Organizației Internaționale de Aviație Civilă.

Certificatele de vaccinare, pe masa liderilor UE

Liderii Uniunii Europene vor conveni să lucreze la o „abordare comună” în ceea ce privește certificate de vaccinare pentru cetăţenii statelor din blocul comunitar.

Decizia de principiu se va lua joi, sub presiunea lobby-ului făcute de țările puternic dependente de turism, care sunt „disperate” să salveze sezonul turistic de vară, relatează Reuters, citată de Agerpres.

În condiţiile în care campaniile de vaccinare împotriva COVID-19 încep să capete ritm, unele guverne, precum cele din Grecia şi Spania, fac presiuni de adoptare rapidă a unui certificat valabil la nivelul întregii UE pentru cei deja injectați, document pe baza căruia oamenii să poată călători.

Sunt multe necunoscute legate de acest certificat: discuțiile la vârful Uniunii vor trebui să lămurească dacă certificatul va fi în format digital sau pe hârtie, dacă va trebui să fie acceptat la nivel global sau doar continental şi în ce stadiu al vaccinării – care, în general, presupune doi paşi – ar trebui emis.

„Facem apel ca munca să continue asupra unei abordări comune a certificatelor de vaccinare”, se menţionează într-un draft de concluzii al summitului UE prin videoconferinţă consultat de Reuters.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.