Parlamentul European a decis renunţarea la ora de vară. Decizia a fost luată cu majoritate de voturi

Ora de vara a fost eliminata după o decizie a Parlamentului European, adoptată cu majoritate de voturi. Astfel, anul nu va mai fi împărţit în ora de iarnă şi ora de vară.

Totul a început la sfârşitul anului trecut, atunci când 70.000 de oameni din Finlanda au semnat o petiţie prin care au cerut Uniunii Europene să renunţe la ora de vară. Motivul invocat a fost acela că schimbarea de două ori pe an a ceasurilor îi pune în dificultate pe oameni, iar majoritatea consideră enervant acest lucru.

Ideea trecerii la ora de vara i-a aparţinut omului de ştiinţă Benjamin Franklin şi a fost propusă în secolul al XVIII-lea. Aceasta a apărut ca o necesitate de război. Germania și Austro-Ungaria au fost primele țări care au adoptat acest sistem în 1916. Scopul a fost economisirea rezervelor de cărbune necesare producției de război.

România a adoptat pentru prima dată ora de vară în 1917. Asta până în 1943, când practica a fost suspendată.

Statele Uniunii Europene au început să adopte ora de vară începând cu 1970 pentru a economi energie după primul șoc petrolier.

În România, ora de vară a fost reintrodusă în 1979. Atunci s-a stabilit ca în ultima duminică din martie, românii să-și dea ceasurile cu o oră înainte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here