Acordul convenit de Londra şi Uniunea Europeană cu privire la ieşirea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din blocul comunitar a fost respins, marți seară, de Parlamentul britanic. Guvernul conservator al Theresei May este contestat de laburiști, care au depus o moțiune de cenzură. Votul decisiv are loc miercuri.

Parlamentarii britanici pregătesc o moţiune pentru a amâna procesul legat de Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona privind ieşirea din Uniunea Europeană, le-au transmis unii miniştri oamenilor de afaceri într-o conferinţă telefonică, potrivit unei surse care a participat la discuţie.O

Oficialii de la Bucureşti au avut şi ei o primă reacţie, pentru că România deține președinția Consiliului Uniunii Europene și ar trebui să aibă un rol de mediator în gestionarea acestui subiect delicat.

Ministrul pentru Afaceri Europene, George Ciamba, speră că în ciuda respingerii acordului, Marea Britanie va proteja, aşa cum a promis, drepturile cetăţenilor europeni care trăiesc în Regat.

„€Continuăm pregătirile pentru varianta cea mai proastă, cea a ieşirii Marii Britanii dezordonată. Avem pregătirile care sunt atât la nivel comunitar de legislaţie care trebuie adoptată, cât şi la nivel naţional. Deci fiecare stat membru va continua pregătirile în această direcţie. Vom vedea şi celelalte elemente vizând procesul politic. Nu cred că e cazul să creăm o spaimă sau să considerăm că la acest moment este foarte clar că există o ieşire a Marii Britanii fără înţelegere. Revin la asigurările făcute de ministrul de Externe britanic despre faptul că drepturile cetăţenilor europeni care se află pe teritoriul Marii Britanii nu vor avea de suferit în cadrul unei ieşiri dezordonate, ci vor avea acelaşi tratament ca şi cel prevăzut în acordul de ieşire” a spus Ciamba.

Comments

comments