Parlamentul ar putea aproba azi tăierea pensiilor militare cu peste 30%

Reprezentanții militarilor, polițiștilor și angajaților din penitenciare se opun și cer o dezbatere reală. Potrivit unui comunicat transmis de Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor, plenul Camerei Deputatilor are, azi 20 iunie 2018, la pozitia 42 pe ordinea de zi, Proiectul de Lege pentru aprobarea OUG 59/2017 privind modificarea si completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu. Pentru beneficiarii de pensii militare, aprobarea acestei legi insemana o reducere cu peste 30% a valorii pensiilor.

”Motiv pentru care solicitam, alaturi de structurile asociative ale pensionarilor militari, ca aceasta lege sa fie retrimisa la Comisiile de specialitate ale Parlamentului in vederea discutarii propunerilor organizatiilor sindicale si ale pensionarilor militari in conditiile unui dialog real.

Incepand cu 15 septembrie 2017, Guvernarea PSD-ALDE a eliminat de facto, printr-o ordonanta de urgenta, acordarea unor drepturi obtinute legal in calculul pensiei militare pentru:
– fiecare an peste vechimea in serviciu minima necesara pentru pensionare (legea 223/2015, art. 29 lit b),
– contributia individuala suplimentara la pensie (legea 223/2015, art. 108), si pentru
detinatorii Semnului onorific In Serviciul Patriei pentru 15, 20 si 25 de ani de activitate (legea 574/2004).

Printr-o scamatorie juridica, Guvernul a dispus plafonarea pensiilor la o medie a salariilor nete care ar „corespunde salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei” (OUG 59/2017 art. VII p.3) ceea ce a insemnat, in mod direct, eliminarea drepturilor care motiveaza personalul din acest sector de activitate sa ramana in activitate pana la varsta maxima.

Aceasta masura a determinat, inainte de 15 septembrie 2017, un val de pensionari in sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala. Numai din sistemul penitenciar s-au pensionat 1/4 dintre angajati pentru a evita riscul de a pierde o serie de drepturi si de a primi o pensie diminuata cu peste 30%.

In mod concret, dupa anuntarea acestei masuri, statul roman a trimis la pensie, cu 5 – 8 ani mai devreme, cateva mii de militari, politistii si functionarii publici cu statut special din penitenciare care, in mod normal, si-ar fi continuat activitatea. Ceea ce, in mod evident, nu inseamna o economie pentru bugetele de pensii si constituie o risipa imensa de potential uman.

In concluzie, ne manifestam speranta ca solicitarile militarilor, politistilor si angajatilor din penitenciare vor fi ascultate de catre Parlament si ca discriminarea va fi eliminata, chiar daca evolutiile recente ne demonstreaza ca adoptarea in forta si fara o dezbatere reala a legilor devine regula”, se precizează în comunicatul transmis de Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here