Parlamentul a modificat legea adopțiilor. Au fost simplificate mai multe proceduri birocratice

Parlamentul a modificat legea adopțiilor. Au fost simplificate mai multe proceduri birocratice. Camera Deputaților a adoptat marți, decizional, proiectul care modifică și completează Legea privind procedura adopției. Zeci de mii de copii aflați acum în grija statului vor avea șanse în plus de a-și găsi o familie.

Procedurile prin care un copil este declarat adoptabil au fost simplificate, iar cei care îndrăznesc să-și asume uriașa responsabilitate de a avea grijă de un suflet vor fi tratați cu mai mult respect și sprijiniți.

Este doar un pas înainte, spun activiștii pentru drepturile copilului, care mai au o listă lungă de revendicări.

Legea a fost modificată în sensul în care este flexibilizată procedura de evaluare a adoptatorilor și a etapei de monitorizare post-adopție, precum și debirocratizarea unor proceduri, printre care: eliminarea din procedură a identificării rudelor de până la gradul al IV-lea în cazurile în care planul individualizat de protecție a copilului are ca finalitate adopția; flexibilizarea derulării procedurii de adopție pentru copiii care au împlinit vârsta de 14 ani, precum și a grupurilor de frați care nu pot fi separați.

Deputatul PNL, Iulian Bulai, s-a referit și la adopțiile internaționale. ,,Cel mai important este ca fiecare copil să ajungă într-o familie, chiar dacă această familie nu este în România. La 30 de ani de la Revoluție și de la abuzurile care s-au comis faţă de zeci de mii de copii în orfelinatele din România, noi, ca Parlament, ar trebui să avem curajul să ne asumăm şi acest amendament: adopţii internaţionale către părinţi care nu sunt nici etnici, nici cetăţeni români.

Legea merge la promulgare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here