Câţiva senatori şi deputaţi ai UDMR au iniţiat un proiect de lege care ar putea transforma preoţii în funcţionari publici, adică în ofiţeri de stare civilă. Concret, deputaţii vor ca personalul clerical al unui cult recunoscut de stat să poată lua locul ofiţerului de stare civilă, iar căsătoria civilă şi cea religioasă să se poată desfăşura într-un lăcaş de cult. Conducătorul Bisericii Ortodoxe din Argeş, Calinic, nu este de acord cu iniţiativa parlamentarilor maghiari.

Conform legislaţiei în vigoare, în prezent, numai ofiţerii de stare civilă pot oficializa o căsătorie civilă. Parlamentarii UDMR doresc însă ca şi preoţii cultelor religioase recunoscute în România să poată oficia căsătorii civile. Ei îşi justifică astfel proiectul de lege: „Faţă de ceea ce se întâmplă în prezent, singura diferenţă va fi aceea că semnătura ofiţerului de stare civilă va fi înlocuită cu semnătura preotului. Iar preotului îi va lua doar 15 minute pentru a oficializa ceremonia. De asemenea, viitorii soţi vor fi scutiţi de deplasarea la starea civilă pentru ceremonial”. Pe de altă parte, şeful bisericii ortodoxe din Argeş, Arhiepiscopul Calinic, consideră că actuala organizare este adecvată timpurilor în care trăim şi în concordanţă cu Constituţia ţării, la a cărei revizuire a şi participat: „Noi oricum ţinem un registru cu toate naşterile, căsătoriile, botezurile şi înmormântările, însă biserica nu ar avea personalul şi aparatura necesară pentru oficierea de căsătorii civile. Şi apoi, mirenii ce să mai facă, dacă preoţii vor deveni şi ofiţeri de stare civilă? Noi nu ne putem amesteca în acest sistem, care este foarte bun, limpede şi independent”, ne-a declarat ÎPS Calinic.

„Celelalte confesiuni să-şi ţină o evidenţă paralelă”

Înalt Prea Sfinţia Sa Calinic oferă însă o altă viziune asupra acestei iniţiative parlamentare. Acesta propune că, dacă doresc, celelalte confesiuni religioase să-şi ţină o evidenţă independentă în comunităţile lor: „Altceva este ca preoţii din alte culte religioase să poată participa şi ei la oficierea de căsătorii civile şi să ţină o evidenţă individuală, în paralel cu cea de stat. Dar pentru preoţii ortodocşi nu este necesară transformarea lor în ofiţeri de stare civilă: biserica are rânduielile ei”, a mai declarat înalta faţă bisericească.
Dacă, totuşi, proiectul legislativ va fi aprobat, atunci viitorii soţi vor trebui să mai prezinte două documente în plus. Este vorba despre o adeverinţă prin care se atestă îndeplinirea condiţiilor pentru încheierea căsătoriei şi un aşa-numit act de căsătorie, completat de ofiţerul de stare civilă.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI