Plenul Senatului a adoptat marţi, 23 octombrie, cu unanimitate de voturi, iniţiativa legislativă privind combaterea ambroziei. Conform proiectului de lege, proprietarii sau deținătorii de terenuri au obligația să desfășoare lucrări de combatere și distrugere a buruienii ambrozia pentru evitarea răspândirii și instalării vegetației adventive invazive și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane și extravilane.

În cazul în care proprietarul sau deținătorul de teren nu se conformează acestor prevederi, acesta va fi sancționat cu amendă de la 1.500 – 10.000 de lei, pentru persoane fizice și cu amendă de la 10.000 – 50.000, pentru persoane juridice.

În scopul distrugerii ambroziei și prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deținătorii de terenuri vor desfășura periodic, cel puțin o dată pe an, în special în perioada înfloririi, lucrări de întreținere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare și alte lucrări specifice.

Verificarea, constatarea și sesizarea nerespectării de către proprietari sau deținători de terenuri a ceastor prevederi se face de: Direcțiile pentru Agricultură Județene, Centrele Județene ale APIA, Garda Națională de Mediu și autorități publice locale.

Senatul este primă cameră sesizată în acest caz, urmând ca forul decizional să fie Cameră Deputaţilor.

Ce este ambrozia?
Ambrozie este cauza tot mai multor alergii. Planta este extrem de periculoasă și poate provoca astm, eczeme şi dermatite. Ambrozia este o plantă care creşte pe terenurile neîngrijite, pe construcţii neterminate, spaţii verzi, grădini sau parcuri. Polenul provoacă iritatia ochilor, nas înfundat şi mâncărimi. Efectele alergiei pot fi ameliorate, dar nu vindecate complet.

Comments

comments