Paradoxuri româneşti: Am vândut uzina Dacia cu doar 50 de milioane de dolari, dar ne opunem unei investiţii de 80 de milioane de euro în Piteşti. Cercetări recente au scos în evidenţă câteva paradoxuri româneşti.

Printre ele şi acela că românii îşi doresc o schimbarea, una radicală, ceea ce înseamnă că sunt profund nemulţumiţi de viaţa lor. Cu toate acestea, nu pot spune în ce constă schimbarea dorită. Ei ştiu că vor ceva, dar nu ştiu ce vor! Lipsa capacităţii de a defini conţinutul şi ţinta schimbării face ca nervozitatea indusă de aşteptarea unei schimbări generale să se asocieze cu respingerea oricărei schimbări concrete.

Prime Kapital vrea să redea piteștenilor o zonă importantă din cartierul Tudor Vladimirescu printr-o investiție de 80 milioane de euro.

Proiectul va înfrumuseța peisajul urban din zonele Tudor Vladimirescu și Frații Golești, va rezolva problema istorică a infrastructurii deficitare din cauza căreia locuitorii cartierului Tudor Vladimirescu sunt izolați de restul orașului și va îmbunătăți experiența de shopping a argeșenilor prin construcția unui centru comercial modern, Argeș Mall.

În plus față de centrul comercial, Prime Kapital dezvoltă din resurse exclusiv proprii o pasarelă auto-pietonală, o investiție de peste 6 milioane de euro pe care o va transfera gratuit municipalității după finalizarea construcției. Este vorba despre o alternativă la trecerea căii ferate care separă în prezent pe cei 16.000 de locuitori din cartierul Tudor Vladimirescu de restul orașului.

Pasarela va fluidiza traficul din zonă și va oferi pietonilor un mod sigur de a traversa calea ferată, prin comparație cu ce se întâmplă în prezent când, în lipsa unei infrastructuri adecvate, aceștia își riscă zilnic viața traversând la nivel cu liniile de cale ferată.

Proiectul va genera în mod direct 1.400 noi locuri de muncă fără a sacrifica locurile de muncă aferente activităților economice care se desfășoară acum în zonă.

Astfel, compania și-a asumat reconversia unei zone industriale din inima orașului cu aspect dezolant și cu activități poluante într-un amplasament urban, modern și atractiv pentru piteșteni și argeșeni, indiferent de vârstă.

Şi cu toate aceste, un ONG şi câţiva locuitori din Tudor Vladimirescu, vecini cu proiectul, se opun celei mai mari investiţii făcute în Piteşti în ultimii 29 de ani, mergând cu tot felul de sesizări pe la diferite instituţii ale statului, fapt ce întârzie demararea lucrărilor.

Ei bine, şi acest demers poate fi trecut în rândul paradoxurilor româneşti. Am vândut uzina Dacia cu doar 50 de milioane de dolari, dar ne opunem unei investiţii de 80 de milioane de euro în Piteşti.

Comments

comments