Mama Reginei Ana a dat cu pumnul în masa Papei de la Roma pentru a-şi căsători fiica cu Regele Mihai.

 

Căsătoria Regelui Mihai cu Principesa Ana, decedată luni, la vârsta de 93 de ani, a fost una plină de peripeţii. Principesa Ana era catolică şi avea nevoie de o dispensă de la Papa Romei. Cum a decurs întreaga poveste a scris ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, un apropiat al Familiei Regale a României.

Arhiepiscopul Calinic: “În timp ce orânduiam cele necesare pentru eventualul deces al Reginei Ana, a sosit vestea încetării din viață la Spitalul Morges-Elveția, la 1 august 2016, începutul Postului Adormirii Maicii Domnului.

La 18 septembrie 1923, după praznicul Nașterii Maicii Domnului (8 septembrie) și după Înălțarea Sfintei Cruci (14 septembrie), la numai patru zile avea să vină pe lume principesa Ana de Bourbon Parma, fiica prințului Rene de Bourbon-Parma și a prințesei Margaret a Danemarcii, strănepoata regilor Christian al IX-lea al Danemarcei (pe linie maternă) și Miguel I al Portugaliei (pe linie paternă).

Cu Regele Mihai I al României avea să se întâlnească în luna noiembrie 1947, la intronizarea Reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii. Înainte de a pleca în România, s-a logodit cu Principesa Ana, în nădejdea viitoarei căsătorii.

Ajuns în România, spre surprinderea Guvernului Petru Groza, care credea că nu se va mai întoarce și nefiind de acord cu căsătoria plănuită, l-au silit pe Regele Mihai, ca la 30 decembrie 1947 să abdice și să plece din România.

Cu toată starea creată, în care Regele Mihai, abdicat, ajunge în exil, nu a uitat de proaspăta logodnă și de Ana lui cea dragă. Dar nici Principesa Ana, care nu avea mai mult de 24 de ani, nu a dat înapoi, că Mihai nu mai este Rege al României, ci a mers înainte cu inima plină de dragoste pentru frumosul suveran român.

Nunta mult așteptată avea să se oficieze în iunie 1948. Dar înainte de căsătorie, trebuia ca Principesa Ana, catolică, să obțină o dispensă de la Papa Romei, unde pe atunci pontifica Pius al XII-lea.

Ca să se meargă mai repede cu documentul trebuitor, Regina Mamă – Elena și Margareta – mama Principesei Ana, s-au hotărât să meargă personal la Papa, ca să-i solicite dispensa pentru cei doi miri princiari.

Nu se știe ce impresie au făcut cele două doamne, dar faptul că Margareta i-a servit Papei un pumn în masă, răspunsul a fost negativ, motivând și cazul de precedență, că nici Prințesei Giovanna a Italiei, care s-a căsătorit cu Boris al III-lea al Bulgariei, care n-a voit să-și boteze copiii în religia catolică, nu a primit dispensă.

Nu știm ce a gândit Papa, dar nici cele două solicitatoare, care au fost refuzate categoric!

Porneala matrimonială la drum s-a izbit de două amaruri care au mâhnit inimile celor doi logodiți, Ana și Mihai! Dar ei nu s-au lăsat înfrânți în drumul lor tineresc de iubire sfântă.

În luna florilor, când totul izbucnește întru viață și cireșele se coc, a avut loc nunta ca-n povești în Atena ortodoxă, de unde era mama cea mult iubită de Regele Mihai.

După nuntă, au trăit o vreme în Italia, Marea Britanie, după care s-au statornicit în Elveția, perioadă despre care, însuși Regele Mihai, mi-a povestit cu dureroase aduceri aminte, despre greutățile pe care le-a întâmpinat de-a lungul vremii.

Dumnezeu a binecuvântat familia Regelui Mihai, cu cinci pruncuțe: Margareta (1949), Elena (1950), Irina (1953), Sofia (1957) și Maria (1964), toate crescute în Religia Ortodoxă și cu dragoste de Neamul Românesc.

Regina Ana, Regina Speranței, credea că, într-o bună zi, Regele Mihai se va întoarce acasă, în România! A așteptat peste 70 de ani ca să se împlinească visul unei vieți zbuciumate!

Așa a intrat pe Porțile Veșniciei, la 1 august 2016, când creștinătatea Ortodoxă, a intrat în Postul Adormirii Maicii Domnului. O jălanie i-a fost întreaga viață și lacrimi sfinte a vărsat în rugăciune către Maica Domnului care acum îi mângâie fața, zâmbind în soare!

Iar trupul ei se va odihni în Catedrala cea nouă a Sfintei Filoteia de la Curtea de Argeș, întru nădejdea Învierii, aici săvârșindu-și călătoria pământească, loc în care lumina candelei ne va aminti că al Domnului este pământul și plinirea Lui!”,

Calinic Argeșeanul

Comments

comments

DISTRIBUIȚI