Filarmonica Piteşti organizează joi, 9 februarie, de la ora 19.00, la Centrul Multifuncţional, un concert simfonic cu pagini muzicale compuse de Carl Maria von Weber, Niccolo Paganini şi Robert Schumann. Alături de orchestra simfonică a Filarmonicii Piteşti, dirijată de Alexandru Iosub, în premieră, este violonistul Florian Rago.

În program: Carl Maria von Weber – Uvertura la Oberon, Niccolo Paganini – Concert nr. 1 pentru vioară şi orchestră în Re major, op.6, şi Robert Schumann – Simfonia nr. 3, Renana.

Născut la Piatra Neamţ, dirijorul Alexandru Iosub urmează Şcoala de muzică din localitatea natală, Liceul de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi şi Conservatorul de muzică „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti. De asemenea, este absolvent al Facultăţii Instrumente-Canto, secţia vioară. A desluşit tainele dirijatului cu maeştrii C. Calistru, G. Vintilă şi Constantin Bugeanu. A fost violonist la Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău, dirijor la Teatrul Liric din Craiova şi dirijor la Filarmonica „Oltenia” din Craiova, unde funcţionează şi în prezent. A colaborat cu filarmonicile din Arad, Bacău, Botoşani, Braşov, Craiova, Iaşi, Oradea, Ploieşti, Rm. Vâlcea, Sibiu, Teatrul Liric Craiova, Teatrul Muzical Galaţi, Teatrul Naţional de Operetă Bucureşti. A dirijat peste o mie de spectacole lirice de operă, operetă, balet, concerte de gen, peste 500 de concerte simfonice, de muzică de cameră, educative sau de divertisment. A mai condus orchestra Filarmonicii Piteşti în stagiunile precedente.

Absolvent al  Royal College of Music și Royal Academy of Music, violonistul Florian Rago a susţinut recitaluri şi concerte în Europa, Asia şi Statele Unite ale Americii. Este câștigător al Medaliei de Aur în Osaka International Music. A studiat cu profesori de renume ca: Dona Lee Croft, Igor Petrushevski, Zakhar Bron și Maxim Vengerov. Printre premiile câştigate se numără Hattori Foundation Award, Royal Philharmonic Society Award și Ibla Grand Prize Ysaye Award. Cântă pe o vioară construită special pentru el de maestrul lutier Bharat Khandekar. Include în concerte transcripții proprii pentru vioară solo din repertoriului coral. Este printre puţinii violoniști care abordează în întregime cele 24 de Capricii ale lui Paganini. În primăvara anului 2014 şi-a lansat primul album „Solo Violin Music” ce include lucrări ale lui Ysaye, Ernst, Paganini si Bach.

Comments

comments