Pădurile României, păzite de agenţi sub acoperire

Ministerul Mediului recurge la măsuri extreme şi extrem de inventive pentru a stopa hoţia din păduri. Alături de cei peste 600 de comisari ai Gărzilor Forestiere, care vor avea uniforme speciale şi vor trebui să fie un fel de jandarmi ai pădurilor, vor fi angajaţi şi agenţi sub acoperire.

Aceştia vor avea ca sarcină să testeze integritatea părimilor şi să îi prindă în flagrant delict când iau şpagă de la hoţii de lemne. La angajare, agenţii sub acoperire vor da un test teoretic şi vor fi supuşi mai multor probe practice, de integritate, pe modelul celor de la Antifraudă.

„€Metodologia se va elabora împreună cu experţi de la Colegiul Psihologilor şi cu cei de la Antifraudă. Persoana va fi testată şi după angajare, periodic. Vor fi testări cumva sub acoperire. Angajaţilor li se va propune să încalce legea, pentru a se vedea dacă vor să ia spagă. Pentru testul initial, de la angajare, candidaţii vor fi supuşi unor situaţii în care şi-ar putea demonstra integritatea. Acum se lucrează la elaborarea unei metodologii similare celei de la ANAF. Va fi cumva aceeasi metodologie de la Antiraudă, adaptată” a explicat unul dintre consilierii ministrului de resort.

Fondurile pentru plata noilor agenţi ai pădurilor vor fi alocate de la bugetul de stat, de la care se asteaptă recuperarea unor prejudicii de peste 39.000 de lei anual, din contravenţii şi confiscări de material lemnos. „Nu se va putea ca în 10 luni să rezolvam probleme cumulate de ani de zile, dar sunt paşi care se pot face, în control şi reglementare. Pentru Gărzile Forestiere avem buget să creştem numarul de angajaţi. Radarul pădurilor sau SUMAL are nevoie de mai multa eficienţă şi mai multă transparenţă” a declarat ministrul Mediului.

Numarul maxim de posturi alocat Gărzilor este de 617, iar numarul minim de posturi pentru o Gardă este de 40. Ocuparea posturilor se face numai cu promovarea evaluarilor de integritate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here