Orice asigurat va putea cere o listă cu serviciile medicale de care a beneficiat

0
63

Orice asigurat va putea cere o listă cu serviciile medicale de care a beneficiat. Casele de asigurări de sănătate vor fi obligate ca, la cererea asiguraților, să le pună acestora la dispoziție lista cu medicamentele, serviciile și dispozitivele medicale de care au beneficiat în anul precedent, stabilește o lege promulgată de președintelui țării. Propunerea legislativă pentru completarea art. 234 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, mai are nevoie doar să fie publicată în Monitorul Oficial pentru a deveni aplicabilă.

Legea va da posibilitatea asiguraților din țara noastră să ceară un raport ce include deconturile făcute de CNAS în numele acestora.

După cum este prevăzut în proiect, autoritățile trebuie să răspundă la această solicitare în cel mult 45 de zile, în lista trimisă fiind obligatoriu să se regăsească, pe lângă serviciile medicale pe care le-a primit o persoană asigurată, contravaloarea acestora, furnizorii serviciilor, dar și data în care acestea au fost efectuate.

Lista cu medicamentele, serviciile și dispozitivele medicale de care a beneficiat o persoană în urmă cu un an se va putea accesa și prin intermediul dosarului electronic de sănătate al respectivei persoane, adică online.

În momentul de față, legislația stabilește că asigurații în sistemul de sănătate pot solicita (cel puțin o dată pe an) informații atât despre serviciile de care pot beneficia, cât și despre drepturile și obligațiile pe care le au, dar nu și lista serviciilor medicale decontate în numele lor.

Acest proiect legislativ vizează reducerea numărului de decontări fictive, care, potrivit inițiatorilor proiectului, “Reprezintă o practică frecventă de fraudare a sistemului medical”. Totodată, aceștia consideră că “fiecare decontare fictivă este un act criminal, deoarece afectează accesul la tratament și pune în pericol viața pacienților cu nevoi reale”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here