Organizaţia Mondială a Sănătăţii anunță eradicarea tulpinii 3 a virusului poliomielitic. Ultimul caz a fost detectat în nordul Nigeriei, în 2012

Comisia globală pentru certificarea eradicării poliomielitei (GCC) a anunțat astăzi, de Ziua Mondială a Poliomielitei, că poliovirusul sălbatic de tip 3 a fost eradicat la nivel global, potrivit biroului pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Această realizare este un alt pas uriaș spre eliberarea lumii de această boală paralizantă. Regiunea Europeană OMS a contribuit masiv la acest lucru de când a obținut statutul de liberă de poliomielită, în 2002”, a afirmat dr. Nedret Emiroglu, director pentru situații de urgență sanitară și boli transmisibile din OMS Europa.

Cu toate acestea, în ciuda progreselor, mai sunt multe de făcut la nivel mondial. Munca neîntreruptă pentru ca fiecare copil să primească vaccinul anti-poliomielită, consolidarea imunizării și supravegherii de rutină și asigurarea unei izolări sigure a poliovirusurilor vor fi esențiale pentru protejarea progreselor făcute”, a mai spus reprezentantul OMS Europa.

Eradicarea virusului polio sălbatic de tip 3 – cunoscut și sub denumirea de WPV3 – va fi cel de-al treilea agent patogen cauzator de boli umane eradicat în istorie, după ce variola a fost complet eradicată în 1980 și virusul polio sălbatic de tip 2 (WPV2) în anul 2015.

Poliomielita se răspândește în populații vulnerabile în zonele în care nu există imunitate și igienizarea este slabă. Virusul invadează sistemul nervos și poate provoca paralizie ireversibilă în câteva ore.

Boala nu poate fi vindecată, dar infecția poate fi prevenită prin vaccinare – iar o reducere dramatică a numărului de cazuri la nivel mondial în ultimele decenii s-a datorat în mare parte campaniilor de imunizare naționale și regionale intense la bebeluși și copii.

Ultimul caz de poliomielită de tip 3 a fost detectat în nordul Nigeriei în 2012, iar oficialii din domeniul sanitar la nivel mondial au efectuat de atunci o supraveghere intensă pentru a se asigura că a dispărut în totalitate.

Cum niciun poliovirus sălbatic de tip 3 nu a mai fost detectat în lume începând cu 2012, Comisia Globală pentru Certificarea Eradicării Poliomielitei poate să declare oficial această tulpină drept eradicată la nivel global”, a anunțat Inițiativa Globală de Eradicare a Poliomielitei (Global Polio Eradication Initiative- GPEI) într-un comunicat.

Doar tipul 1 al virusului poliomielitic mai există în Afganistan și Pakistan

Succesul eradicării virusului de tip 3 înseamnă că numai tipul 1 al virusului sălbatic mai circulă și provoacă infecții.

Virusul polio tip 1 este endemic în două țări – Afganistan și Pakistan – dar eforturile de eliminare a acestuia au înregistrat o serie de eșecuri în ultimii doi ani. După ce a atins un nivel istoric de doar 22 de cazuri de infecție cu poliomielită sălbatică în 2017, anul acesta s-au înregistrat deja 72 de cazuri în Pakistan și Afganistan.

Obiectivul de eradicare a poliomielitei a fost stabilită prima dată în 1988 de către GPEI, organizația de caritate pentru sănătate Rotary International și altele, care au stabilit ca termen de eliminare a bolii anul 2000.

Sursa: rohealthreview.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.