Ordonanţa care permite împuşcarea urşilor agresivi intră azi în vigoare

Ordonanţa care permite împuşcarea urşilor agresivi intră azi în vigoare. Ordonanţa de urgenţă care permite împuşcarea urşilor agresivi va intra astăzi în procedură de avizare ministerială.

Va urma o hotărâre de guvern prin care legislaţia în vigoare va fi completată cu aceste elemente noi.

Potrivit ministrului mediului, Tánczos Barna, noul document va defini, între altele, ce înseamnă atacul unui carnivor mare, deoarece în prezent legea nu descrie exact această situaţie.

Se va preciza şi modul în care se vor îndepărta sau imobiliza animalele mari şi ce înseamnă uzul de armă. Tánczos Barna a precizat, la un post de televiziune, care sunt etapele prin care se poate ajunge la împuşcarea urşilor.

Tánczos Barna: Intervenţia trebuie să fie graduală şi ordonanţa de urgenţă va propune exact acest lucru. Gonirea, alungarea animalului sălbatic este prima intervenţie. Următoarea etapă este tranchilizarea şi relocarea acolo unde acest lucru este posibil, trebuie să te apropii la 30-50 de metri de animalul sălbatic ca să poţi să-l tranchilizezi. În cazul în care se află prins într-o capcană neautorizată sau intră în gospodării şi nu se retrage în prezenţa omului când este gonit, atacă omul sau atacă gospodăria chiar dacă încearcă omul să-l alunge, în aceste situaţii trebuie să creăm această posibilitate de intervenţie de extragere prin împuşcare.

În ultimele săptămâni, trei oameni au fost atacaţi de urşi, în judeţul Harghita.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here