Ordinul Asistenţilor Medicali Argeş lansează campania de informare publică INIMA, PUTEREA VIEȚII TALE

Începând cu anul 2000, pe data de 29 septembrie, este marcată Ziua Mondială a Inimii, organizată la nivel internaţional de Federaţia Mondială a Inimii, sub patronajul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi a UNESCO. Pentru anul 2016, tema lansată în dezbaterea publică este ”Dă putere vieții tale!”.

Cu prilejul celebrării acestui eveniment, Ordinul Asistenților Medicali Argeș derulează în perioada 29 septembrie – 31 octombrie, campania de informare publică ”INIMA, PUTEREA VIEȚII TALE”.

”Principala cauză de deces în România rămâne boala cardiovasculară, chiar dacă patologia a înregistrat progrese în ultimii ani. La fiecare 30 de secunde un român moare de inimă, reprezentând circa 60% din totalul deceselor înregistrate anual. Îngrijorător este faptul că incidența bolilor cardiovasculare a crescut în rândul persoanelor tinere. Numărul mare de pacienți diagnosticați cu o afecțiune cardiovasculară situează România pe locul 4 în Europa, după Rusia, Bulgaria și Ungaria” spune dr. Victoria Belu, medic primar cardiolog la Spitalul Municipal Câmpulung și președintele Consiliului de Administrație la aceeași unitate sanitară.

”€Inima fiecărui om este unică și de noi depinde să o păstrăm sănătoasă! O inimă sănătoasă înseamnă beneficii nu numai personale, cât și pentru familie și comunitate. Această campanie reprezintă un nou pas dintr-un amplu proiect de prevenție și informare, care are în vedere educația pentru sănătate și adoptarea unui stil  de viață sănătos, pe care organizația noastră îl adresează populației argeșene” a declarat Estera Ambruș, președintele Ordinului Asistenților Medicali Argeș.

Scopul și obiectivele campaniei urmăresc să semnaleze că cel puțin 80% din decesele premature cauzate de bolile cardiovasculare ar putea fi evitate dacă sunt controlaţi patru factori de risc principali: dieta nesănătoasă, consumul de tutun, consumul nociv de alcool și lipsa activităţii fizice.

Evenimentele derulate de OAMGMAMR Argeș în cadrul campaniei ”INIMA, PUTEREA VIEȚII TALE” se desfășoară după următorul program:

– 30 septembrie, orele 10.00 – 14.00, Câmpulung – în parteneriat cu Spitalul Municipal Câmpulung au loc acțiuni de măsurare gratuită a valorilor tensiunii arteriale,  pulsului, indicelui de masă corporală în cortul amplasat pe esplanada Primăriei Municipiului Câmpulung; distribuirea de materiale informative privind factorii de risc în BVC și/sau schimbări comportamentale ale stilului de viață prin adoptarea unor măsuri simple și concrete.
– Octombrie, Câmpulung – CROSUL INIMII – START PENTRU INIMI SĂNĂTOASE! – evenimentul are drept scop încurajarea activităţii fizice cotidiene, cea mai importantă resursă personală pentru sănătatea cardiovasculară, prevenţia bolilor cronice şi creșterea longevității și sunt invitați să se alăture acestui demers un număr cât mai mare de persoane.
– Octombrie, Câmpulung – ALIMENTAȚIE ȘI PREVENȚIE PENTRU O INIMĂ SĂNĂTOASĂ – sesiuni de educație pentru sănătate și adoptarea unui stil de viață sănătos, suținute de asistenți medicali specializați în nutriție și dietetică, derulate în cadrul școlilor câmpulungene, adresate atât copiilor cât și părinților.
– 30 septembrie, Curtea de Argeș și 7 octombrie, Pitești – MANAGEMENTUL ÎNGRIJIRII PACIENȚILOR CU ACCIDENT VASCULAR CEREBRAL – curs de educație profesională continuă adresat asistenților medicali argeșeni.

”€De Ziua Mondială a Inimii, dar nu numai, dorim ca toată lumea să înțeleagă că prevenţia este esenţială în cazul bolilor cardiovasculare. Controlul medical regulat, stilul de viaţă echilibrat şi mişcarea pot preveni apariția afecțiunilor inimii. Sănătatea este determinată în mare măsură de stilul de viață, de ceea ce suntem dispuși să facem, iar alegerile noastre cotidiene țin de nivelul de conștientizare, de gradul de informare și educare. Stă în puterea fiecărei persoane să adopte atitudini și obiceiuri pentru a-și proteja inima, pentru a avea o viață mai sănătoasă, îndelungată. Sănătatea inimii este fundamentul unei sănătăți totale, iar povara bolilor cardiovasculare poate fi redusă, acționând împreună, acum!” afirmă președintele Ordinului Asistenților Medicali Argeș, Estera Ambruș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here