Pentru marcarea Zilei Mondiale a Sănătății, 7 aprilie, sub sloganul ”ÎNVINGE DIABETUL !”, Organizația Mondială a Sănătății lansează în acest an o temă importantă pentru sănătatea populației la nivel global, diabetul zaharat.

Având în vedere studiile efectuate la nivel mondial, OMS prognozează că în 2030 diabetul zaharat va fi a șaptea cauză de deces în lume.
În data de 5 aprilie, Estera AMBRUȘ, Președinte al OAMGMAMR Argeș, a participat la lucrările dezbaterii publice ”Problematica diabetului zaharat în sistemul medical românesc: importanța prevenției și educației în sănătate”, eveniment găzduit de Palatul Parlamentului organizat în contextul Zilei Mondiale a Sănătății sub egida Administrației Prezidențiale, Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, Comisiei pentru Sănătate Publică din Senatul României, Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenţilor Medicali din România și Colegiul Medicilor din România. Din partea Sindicatului ”Sanitas” Argeș  a participat Președintele Doina Fănică.

În timpul dezbaterilor, Mircea Timofte, Președintele Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România a subliniat: “În prezent trebuie să se înțeleagă că educația terapeutică este atât de importantă încât simplu tratament medical pentru diabetic fără demararea procesului educativ este privit ca inadecvat. Asistenții medicali trebuie să contribuie pe măsura întregului lor potențial la educația pacientului.”

Raliindu-se acestei teme, Ordinul Asistenților Medicali Argeș organizează în perioada 7 – 9 aprilie 2016 o serie de acțiuni și manifestări științifice adresate în egală măsură asistenților medicali, cât și populației.

Pe 7 aprilie, Ordinul Argeș organizează o întâlnire cu elevii Școlii gimnaziale nr. 3 ”Ion Pillat” din Pitești, acțiune coordonată de Nelli Homeghiu, vicepreședinte al filialei. Rolul acestei întâlniri este de educare și promovare a unui stil de viață sănătos în rândul celor mici, știut fiind că un stil de viață se formează de la vârste fragede prin cultivarea deprinderilor sănătoase (alimentație echilibrată, sport, odihnă, program ordonat) și prin evitarea unor deprinderi nocive organismului (consumul alimentelor fast-food, fumat, consum de alcool, sedentarism).

În aceeași zi, 7 aprilie, între orele 10.00 – 14.00, OAMGMAMR Argeș în parteneriat cu Spitalul Municipal Câmpulung și cu sprijinul Primăriei Municipiului Câmpulung, va derula o campanie de furnizare gratuită a serviciilor de  testare a glicemiei și de măsurare a tensiunii arteriale a celor care vor solicita, în cortul special amenajat amplasat pe esplanada primăriei. Începând cu orele 15.00, sala mare a primăriei va găzdui lucrările unui simpozion științific derulat sub coordonarea Președintelui filialei, Estera Ambruș, manifestare la care vor fi prezenți peste 120 de asistenți medicali, medici diabetologici și din domenii conexe, reprezentanți ai autorităților locale.

În data de 9 aprilie, începând cu orele 10.00, Ordinul Asistenților Medicali Argeș, alături de Spitalul Municipal Curtea de Argeș, va derula în incinta Primăriei Municipiului Curtea de Argeș, simpozionul cu tema ”Diabetul zaharat, o problemă de sănătate publică!”, coordonat de Ioan Dumitrașcu, Vicepreședinte al filialei.  În cadrul simpozionului, la care sunt așteptați peste 150 de participanți, vor  fi  prezentate și dezbătute lucrări elaborate de asistenți medicali și medici diabetologi din Curtea de Argeș .

Manifestările științifice integrate Zilei Mondiale a Sănătății reflectă contribuția și rolul major al asistentului medical în definirea celor mai potrivite măsuri de combatere și prevenire a diabetului, prin instruirea și educația primară a populației, de acordare a îngrijirilor persoanelor care au această boală sau sunt predispuse în dobândirea ei.
 

Comments

comments