Orașele UE  cu cei mai mulţi tineri și cei mai mulţi bătrânii. România, printre ţările ce are multe localităţi cu procent redus de tineri.

În Uniunea Europeană (UE), raportul de dependență la vârsta fragedă a fost de 35% în 2017. Cu alte cuvinte, a existat în medie un tânăr (în vârstă de 19 ani sau mai puțin) pentru trei persoane în vârstă de muncă. Raportul de dependență la bătrânețe a fost puțin mai mic (33%), reprezentând raportul dintre numărul persoanelor în vârstă (65 de ani și peste) comparativ cu numărul persoanelor în vârstă de muncă.

La nivel de oraș, Bruxelles este cea mai tânără capitală din UE, cu un raport de dependență de vârstă fragedă de peste 40%, urmat îndeaproape de Paris și Dublin (39%). În schimb, Lisabona, cu un raport de dependență de bătrânețe de peste 41%, este capitala cu cetățeni mai în vârstă, în fața Romei (36%) și a Valletta (34%).

Cele mai tinere orașe sunt în Franța și Regatul Unit

Raporturile de dependență la vârste tinere au fost cele mai mari într-un număr mare de orașe din Franța și Regatul Unit. Cel mai ridicat raport (Communauté d’兮gglomération Val de France), în apropiere de Paris (Franța), a înregistrat cel mai mare raport (58%, date din 2014).

Germania și România – multe orașe cu un procent redus de tineri

Raportul de dependență la vârste tinere în orașe a fost sub media UE (35%) în Germania, Cipru (date 2011), Lituania, Luxemburg (date 2011), Malta, Austria, Polonia (date 2014), România, Slovenia (date 2016) ) și Slovacia. Aproximativ două treimi din cele 19 orașe cu raporturi cele mai mici (sub 25%) erau în România sau Germania.

Sursa: Eurostat.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI