Operatorii de telefonie vor fi obligaţi să informeze persoanele interceptate, dar şi cine a solicitat ascultarea

369 views

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, o iniţiativă legislativă a senatorului PSD Şerban Nicolae care stipulează că operatorii de telefonie sunt obligaţi să comunice persoanelor interceptate, în termen de maximum 60 de zile, de către cine şi în ce scop sunt supravegheate.

Parlamentarul PSD Șerban Nicolae își justifică inițiativa prin obligativitatea transpunerii în legislația internă a Directivei europene privind GDPR.

Art (5). Operatorul are obligația de a informa persoana vizată, în scris (…) Răspunsul se transmite în mod gratuit, în cel mult 60 de zile calendaristice.
În plus, operatorul va trebui să transmită solicitantului cine a solicitat interceptarea, pe ce motiv şi pentru ce perioadă. „€La cerere, atunci când legea nu prevede altfel, operatorul comunică persoanei vizate: temeiul juridic al prelucrării; perioada pentru care sunt stocate datele cu caracter personal sau, în cazul în care nu este posibil, criteriile utilizate pentru a stabili perioada respectivă”, se arată în art. 14 al legii votate. Dacă în 5 zile legea nu va fi atacată va fi trimisă spre promulgare preşedintelui Iohannis.

Comments

comments