Ocolul Silvic „Codrii Verzi” sau pădurea prinde rădăcini. 135.000 de puieţi planţaţi doar în primăvara acestui an

1,065 views

Ocolul Silvic ”Codrii Verzi” administrează și prestează servicii silvice în județele Argeș, Dâmbovița și Vâlcea. Codrii Verzi, în calitate de ocol silvic privat, prestează servicii silvice pentru 23.000 de hectare de fond forestier în cele trei județe, pentru 4.000 de proprietari persoane fizice, cât și persoane juridice. Pentru a afla mai multe detalii despre activitatea echipei Ocolului Silvic ”Codrii Verzi”, am stat de vorbă cu administratorul Marius Nicolaescu.

”În prezent, avem 4.000 de contracte, atât persoane fizice, cât și persoane juridice, și 23.000 de ha în Argeș, Dâmbovița și Vâlcea. Avem și 3.000 de hectare de pădure certificate în sistem FSC, iar la sfârșitul lunii iulie așteptăm auditul anual din Bulgaria. Despre activitățile noastre vă pot spune foarte multe lucruri. În această primăvară, am plantat peste 135.000 de puieți în zonele de câmp și munte din Argeș și Dâmbovița. Până la această oră am parcurs cu lucrări de descopleșiri o suprafață de 40 de hectare. O atenție aparte o reprezintă întocmirea documentației privind schema de ajutor de minimis de care beneficiază proprietarii de păduri care au suprafețe sub 30 de ha. În urma solicitării acestora, am întocmit dosare pentru un număr de 134 de proprietari. O altă noutate este preluarea de către Ocolul Silvic ”Codrii Verzi” a unei suprafețe de 120 de hectare de fond forestier, care nu a mai fost niciodată în pază după 1990, pe raza localității Mozăceni. Suntem în continuare în identificarea altor suprafețe”, precizează administratorul Marius Nicolaescu.

”Proprietarii de păduri sunt obligați, conform legii, să-și ia lemn de foc din pădure până la 31 decembrie”

”În perioada următoare, vom face marcarea arborilor destinați tăierii pentru proprietarii persoane fizice, asigurându-le astfel lemnele necesare pentru iarnă. Pe această cale, vreau să precizez că aceștia sunt obligați, conform legii, să-și ia masa lemnoasă recoltată până la 31 decembrie. Noul ministru al Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a promis schimbarea legislației, însă termenele sunt depășite și duc la un blocaj în domeniul silvic, în ce privește asigurarea cu lemn a populației. Din cauza lipsei aprovizionării cu lemn a populației s-au accentuat și furturile mărunte, faţă de anii anteriori când era mult mai mult lemn de foc pe piață. Vreau să fac și o remarcă: proprietarii care au suprafețe de pădure cuprinse între 10 – 100 de hectare sunt dezavantajați. Aceștia nu au posibilitatea să-și facă angajament silvic, nu pot face nicio lucrare în pădure, în schimb, și ei plătesc impozite și taxe. În acest sens, am propus să li ofere și acestor proprietari posibilitatea să taie 2,5 mc de lemn, adică jumătate din creșterea pădurii timp de un an”, spune Marius Nicolaescu.

Plantări de salcâmi, în toamnă, pe o suprafață de teren degradat din comuna argeșeană Popești

În toamnă, echipa Ocolului Silvic ”Codrii Verzi” vrea să planteze salcâmi pe o suprafață de teren degradat din comuna argeșeană Popești. ”Această acțiune trebuia să se desfășoare în primăvară, însă din cauza condițiilor meteo nefavorabile nu am reușit să facem acest lucru. Astfel de acțiuni sunt tradiționale la noi și deja se văd rezultate. Un bun exemplu ar fi acțiunea de plantare de acum 2 ani de la Mioveni, unde salcâmii plantați au înflorit”, declară administratorul Ocolului Silvic ”Codrii Verzi”.

Echipa Ocolului Silvic ”Codrii Verzi” a câștigat Cupa Silvicultorilor 2018

Pentru al treilea an consecutiv, Ziua Silvicultorului a fost marcată în județul Vâlcea. Acțiunea a fost organizată de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva și Asociația Administratorilor de Păduri din România. Printre evenimentele dedicate Zilei Silvicultorilor din România, a avut loc și un concurs de fotbal, la care au participat echipele reprezentative ale ocoalelor silvice. Echipa Ocolului Silvic ”Codrii Verzi”, condusă de Marius Nicolaescu, a participat pentru prima dată la această competiție, iar băieții au câștigat primul loc și Cupa Silvicultorilor, ediția 2018.

Comments

comments