Ziua Europeană Împotriva Obezității Direcţia de Sănătate. Publică Argeș marchează pe 19 mai Ziua Europeană împotriva Obezităţii (ZEIO) şi organizează în perioada 19 mai – 29 mai 2018 campania de informare şi educare dedicată acestei zile. În 15 februarie 2018 la Bruxelles, Asociația Europeană pentru Studiul Obezității (EASO) a lansat o schemă de premiere pentru a recunoaște cele mai bune inițiative în lupta împotriva obezității. Anul acesta, EASO dorește să atragă mai mult atenția asupra efectelor pe care le poate avea obezitatea asupra unor boli, cum sunt diabetul zaharat de tip 2, bolile cardiovasculare și unele forme de cancer. Pentru a celebra Ziua Europeană Împotriva Obezității 2018, EASO solicită o instruire mai bună a medicilor și furnizorilor de asistență medicală, în ceea ce privește obezitatea și o recunoaștere a obezității ca boală de către cât mai multe state membre ale UE.

Așa cum îndeamnă și sloganul Zilei Europene Împotriva Obezității 2018 și anume „Să acționăm pentru un viitor mai sănătos”, sunt încurajate să participe toate statele membre ale UE. La nivel internațional, obezitatea aproape s-a triplat din 1975. În anul 2016 peste 1,9 miliarde de adulți cu vârsta de 18 ani și peste erau supraponderali. Dintre aceștia, peste 650 milioane erau obezi. 39% dintre adulții peste 18 ani erau supraponderali în 2016 și 13% erau obezi.

Conform OMS, în 2016, prevalența supragreutății la cei peste 18 ani, în România a fost de 57,7%, la ambele sexe. În anul 2014, România a avut o prevalenţă a obezităţii la adult ≤ 22,8%. La noi în țară, prevalenţa obezităţii la băieţi în anul 2014 era în uşoară creștere faţă de anul 2012, în timp ce la fete a scăzut faţă de acelaşi an. Copilul supraponderal are mai multe riscuri să fie un adult supraponderal.

În Argeș, în anul 2017, au fost inregistrate 18.098 cazuri cu obezitate, în ușoară creștere față de anul 2016

In judetul Arges in anul 2017 au fost inregistrate 18098 cazuri cu obezitate, in usoara crestere fata de anul 2016 cand au fost inregistrate 17466 cazuri cu obezitate.
Tema campaniei din anul acesta este : „Împreună Împotriva Obezității”. Mai multe rapoarte au arătat că, în cazul în care obezitatea și supragreutatea continuă să crească într-un astfel de ritm alarmant, acest fenomen va afecta mai mult de jumătate din cetățenii europeni până în anul 2030. În unele țări, procentul ar putea ajunge la 90%.
Printre statele membre ale UE pentru care sunt disponibile date, cele mai mici ponderi ale obezității în 2014 în rândul populației cu vârsta de 18 ani și peste s-au înregistrat în România (9,4%) și Italia (10,7%), înainte de Olanda (13,3%), Belgia și Suedia (ambele 14,0%). La polul opus al scalei, obezitatea a afectat mai mult de 1 din 4 dintre adulții din Malta (26,0%), și aproximativ 1 din 5, în Letonia (21,3%), Ungaria (21,2%), Estonia (20,4%).

Potrivit Raportului National al Starii de Sanatate a populatiei din Romania, publicat de INSP Bucuresti, in anul 2016, prevalența cea mai crescută din țara noastră s-a înregistrat în județele Mehedinți, Bihor și Arad. Valorile cele mai mici ale prevalenței obezității s-au înregistrat în județele Satu-Mare și Bistrița-Năsăud.

Supraponderea şi obezitatea din perioada copilăriei conduc la serioase probleme de sănătate în perioada de adult. Obezitatea copilului este puternic asociată cu factorii de risc pentru bolile cardiovasculare, diabet, probleme ortopedice şi degradarea stării de bine psiho-sociale, incluzând tulburări alimentare, relaţii sociale precare şi dezavantaje educaţionale. Copilul supraponderal are mai multe riscuri să fie un adult supraponderal. Un IMC mare în adolescenţă este predictiv cu creşterea riscului de boală cardiovasculară şi cu o rată ridicată a mortalităţii la vârsta de adult.
În perioada 2009-2011 s-a desfășurat proiectul finanțat din fonduri acordate de către Guvernul Norvegiei prin intermediul Programului Norvegian de Cooperare pentru creștere economică și dezvoltare sustenabilă în România, în cadrul căruia a avut loc Campania Viața.

Au fost promovate 4 comportamente sănătoase:
1. Bea apă, nu suc;
2. Mănâncă zilnic micul dejun;
3. Consumă zilnic trei legume și două fructe;
4. Fă zilnic mișcare viguroasă minimum 60 de minute.

Campania a avut acoperire națională. Au fost semnate acorduri de parteneriate și planuri de acțiune județene. La nivelul școlilor și grădinițelor s-au desfășurat peste 500 microproiecte. Au fost elaborate instrumente de lucru pentru intervenții în școli (pentru elevii claselor a șasea) și grădinițe. După finalizarea proiectului, activitățile au fost continuate în cadrul Planului Național de Acțiune pentru Alimentația Sănătoasă și Activitatea Fizică la Copii și Adolescenți, conform Ordinului MS nr.1591 din 2010. In judetul Arges, activitatile in unitatile de invatamant preuniversitar privind alimentatia sanatoasa si activitatea fizica se desfasoara periodic in 178 de scoli si gradinite, care utilizeaza Ghidul de intervenție pentru alimentație sănatoasă și activitate fizică în gradinițe și școli.

Prin activităţile derulate și anume: distribuire de materiale tematice informative prin intermediul CMI si a cabinetelor medicale scolare, precum si prin sesiuni IEC in unitati de invatamant preuniversitar in Pitesti si in judet dorim să conştientizăm populaţia generală privind riscurile obezităţii şi responsabilitatea pe care fiecare persoana o are în menţinerea sănătăţii.

Comments

comments