Cel mai recent raport al Corpului de Control al Guvernului, făcut public zilele trecute, arată că în perioada 2008 – 2011 ar fi fost soluţionate mii de dosare privind despăgubirile de către ANRP fiind invocate cazuri de paranoia, tulburare depresivă sau colon iritabil. Raportul prezintă şi lista celor mai mari despăgubiri acordate de ANRP.

Potrivit raportului privind verificările efectuate la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, dat publicității, au fost soluționate cu prioritate cazuri tratate drept “excepționale” de paranoia sau lombosciatică. Printre aceste cazuri se mai numără și “tulburare depresivă recurentă”, “obezitate”, “psoriazis, dislipidemie colecist sau hemoroizi”. Raportul arată că noțiunea de “cazuri excepționale, temeinic motivate” nu a fost definită de către Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor.

Raportul arată că cele mai mari sume pe care le-au primit cesionarii de drepturi la măsuri reparatorii care au beneficiat de prevederile referitoare la soluționarea cu prioritate a dosarelor de despăgubire au fost de 108.932.000 lei într-un dosar, 48.084.350 de lei în trei dosare și 42.794.620 de lei — într-un dosar.

Corpul de control al primului ministru menționează că pentru contractele de prestări servicii de evaluare încheiate în perioada 2007 – 2012 nu au fost aplicate dispozițiile OUG nr. 34/2006, iar desemnarea evaluatorilor pentru efectuarea evaluărilor nu a fost realizată “în mod aleatoriu”, aceștia fiind propuși de către Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, iar Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor aprobând “în bloc” propunerile.

Raportul Corpului de control al primului ministru va fi transmis și la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiției, Secretariatul General al Guvernului, Cancelaria primului — ministrului, spre informare, Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice, pentru analizarea unor aspecte prezentate în document.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI