Oaspeţi din Munchen, la Prefectura Argeş. Subiectul discuţiilor: problema romilor români emigraţi în Germania şi situaţia din judeţ a acestei etnii

0
507

Marţi, 9 mai, Instituția Prefectului – Județul Argeș a găzduit o delegație formată din 26 de membri, reprezentanți ai unor formațiuni politice, ONG-uri din domeniul muncii și protecției sociale, instituții și autorități publice locale din orașul Munchen, Germania.

Vizita cu caracter informativ își propune cunoasterea aplicată a contextului socio –・economic din care provin românii ce apartin etniei rome, care migrează în Germania, în orașul Munchen, în cautarea unor condiţii mai bune de trai, pentru a se putea astfel identifica soluții pe termen lung în vederea prevenirii emigrării în masă  pe fondul sărăciei și lipsei de perspectivă.

În cadrul vizitei s-au purtat discuții cu reprezentanții instituțiilor și organizațiilor guvernamentale și neguvernamentale ce desfăsoară activități ce vizează îmbunătățirea standardelor de viață a comunităților defavorizate și au fost realizate deplasări pe teren la comunitățile de romi din satul Păuleasca, comuna Micești.

Comunităţile de romi se confruntă, în general, cu probleme precum șomajul și lipsa oportunităţilor de angajare, nivelul scăzut de educație, probleme de sănătate şi acces redus la servicii medicale, locuirea în condiţii precare, grad ridicat de sărăcie şi, nu în ultimul rând, existenţa unei mentalităţi specifice cu rădăcini în istoria acestora.

Problema integrării romilor este nu numai o problemă naţionala ci şi una europeană, care implică o responsabilitate comună, atât pentru fiecare stat membru cât şi pentru Uniunea Europeană, în acord cu moto-ul Uniunii Europene „Unitate în Diversitate” repetat de multe ori cu ocazia Zilei Europei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here