O seară magică de Sânziene, la Vila Florica

Chapeau, cea mai nouă florărie din Pitești, organizează o seară dedicată costumului românesc și tradițiilor legate de sărbătoarea Sânzienelor. Evenimentul va avea loc pe 24 iunie, la orele 17.30, la  Schitul Florica, din Ștefănești, cu o seară înainte de Ziua Internațională a Iei.

În tradiția românească, sărbătoarea Sânzienelor și a Drăgaicei marchează solstițiul de vară, o dată importantă în calendarul popular și, implicit, în viața satului. În această zi, oamenii culegeau flori de sânziene, considerate aducătoare de noroc, dar și un bun leac pentru durerile de spate.

„Este o tradiție legată oarecum de flori și de natură, așa că ni se pare firesc să sărbătorim Sânzienele, pentru că noi lucrăm cu flori în fiecare zi. Voiam în același timp să marcăm și Ziua Internațională a Iei, pentru că suntem mândri de portul nostru tradițional. Practic, totul a venit de la sine. Îi mulțumim ÎPS Calinic pentru sprijinul acordat și pentru bunăvoința cu care ne primește la Schitul Florica” precizează organizatorii evenimentului.

Chapeau dorește să sublinieze importanța acestei sărbători în spațiul românesc cu un  spectacol de dansuri tradiționale specifice sărbătorii Sânzienelor și Drăgaicei. De asemenea, pentru a marca Ziua Internațională a Iei, florăria propune o paradă a costume lor populare vechi, autentice, din zona Argeșului și Muscelului. Costumele alese sunt adevărate opere de artă, realizate cu măiestrie de femei din județul nostru.

Fiecare costum va fi însoțit de o scurtă prezentare care să explice semnificațiile culorilor și motivelor tradiționale cusute. Și pentru că, de Sânziene, femeile obișnuiau să poarte flori în păr, Chapeau  pregătește accesorii din flori naturale pentru toate modelele care vor defila în cadrul prezentării.

Seara va fi dedicată în întregime tradițiilor românești. După prezentare, participanții sunt invitați la un bufet cu plăcinte tradiționale, dulcețuri și siropuri naturale, toate pregătite la Schitul Florica.

După prezentarea costumelor tradiționale, invitații vor avea ocazia să plece acasă cu flori. Toate podoabele și decorațiunile din flori naturale vor fi expuse spre vânzare, iar  banii obținuți vor fi donați unor copii aflați în dificultate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here