O scurtă istorie a pantalonilor, din antichitate până în prezent

0
59

Cine a inventat pantalonii? Răspunsul simplu este că…nu se știe cine sigur. Pantalonii s-au dezvoltat în mai multe culturi din întreaga lume. De fapt, cea mai bună întrebare ar fi: de ce au început oamenii să poarte pantaloni?

Pentru a răspunde la această întrebare, este important să înțelegem două lucruri – în primul rând, care au fost primele forme de îmbrăcăminte și cum au evoluat în pantaloni și, în al doilea rând, de unde a venit nevoia de pantaloni?

De asemenea, ar fi util să definim ce se înțelege prin pantaloni – un articol de îmbrăcăminte bifurcat pentru jumătatea inferioară a corpului care acoperă de la talie până la piciorul inferior.

Care sunt originile pantalonilor?
Din dovezi arheologice, se știe că primele tipuri de îmbrăcăminte erau fuste înfășurate sau șorțuri destinate ambelor sexe. Cel mai vechi exemplu cunoscut este un fragment realizat din stuf țesut, găsit în Armenia, din 2900 î.Hr.

De-a lungul istoriei, au existat și așa-numitele fuste cu sfoară, compuse dintr-un brâu cu șnururi sau bucăți de iarbă atârnate – aceste fuste erau adesea legate ca un șorț și pot fi găsite în reprezentări din artă datând de aproape 20.000 de ani.

În prezent, acest stil este încă văzut în Asia de Sud-Est și în alte țări – de exemplu, sarongul, o îmbrăcăminte unisex tradițională.

Pantalonii și domesticirea cailor
Dezvoltarea pantalonilor a venit alături de domesticirea cailor și a servit ca indicator al clasei și profesiei. Oamenii care călăreau aveau nevoie să-și protejeze picioarele. Unele variante timpurii de pantaloni de bărbați implicau utilizarea unor bucăți de pânză și legarea lor printre picioare, pentru a crea pantaloni.

Caii erau o semnificație a prestigiului, iar în multe culturi caii și echipamentele folosite la călărie erau incluse în mormintele elitelor. În aceste prime culturi de echitație, pantalonii, ca formă de îmbrăcăminte, au servit și ca semn de prestigiu.

Cea mai veche pereche de pantaloni a fost găsită în China și datează din jurul anului 1000 î.Hr. Acești pantaloni au fost realizați din lână, iar picioarele erau alcătuite din mai multe petice. Experții consideră că stilul de construcție al acestor articole de îmbrăcăminte a fost conceput special pentru călărie, mai degrabă decât pentru căldură sau protecție.

Deși dezvoltarea echitației a dus la începuturile pantalonilor, aceștia nu au fost acceptați instantaneu în întreaga lume, în acel moment. În schimb, ei s-au răspândit treptat și s-au confruntat deseori cu provocări în rândul culturilor care se considerau a fi mai „civilizate” decât cei care purtau pantaloni.

Cum s-au dezvoltat pantalonii în lumea occidentală?
Războinicii sciți, atât bărbați, cât și femei, din Eurasia Centrală, sunt descriși în arta greacă datând din secolele VI î.Hr. purtând pantaloni strâmți. Stiluri similare, constând dintr-o tunică și pantaloni, au fost găsite și în morminte.

Grecii purtau o îmbrăcăminte înfășurată și vedeau purtarea pantalonilor ca ceva făcut de străini și femei. Unii istorici cred că amazoanele din mituri grecești s-au bazat cel puțin parțial pe femeile războinice ale sciților. În aceste mituri, pantalonii erau doar unul dintre modurile în care acești războinici respingeau tradiția.

În lumea romană, toga era îmbrăcămintea tipică pentru bărbați la ocazii oficiale, iar îmbrăcămintea casual consta dintr-o tunică. Militarii nu purtau pantaloni, considerându-i la fel de efeminați ca predecesorii lor greci – totuși, idea de a fi învinși de teutonii care purtau pantaloni a determinat explorarea nordică și utilizarea sporită a pantalonilor.

Când au început oamenii să poarte pantaloni în epoca modernă?
După ce romanii au acceptat pantalonii, aceștia au devenit un articol de îmbrăcăminte standard în toată lumea occidentală. Pe măsură ce secolele au trecut, au început să se remarce cei care nu purtau pantaloni, cum ar fi soldații scoțieni care purtau kilturi în luptă, până în secolul al XX-lea.

Ca în civilizațiile anterioare, pantalonii au servit ca unealtă pentru îndeplinirea unei sarcini specifice pentru clasa superioară a civilizațiilor occidentale ulterioare.

Ca parte a unei misiuni de a trece Rusia în ceea ce considera el a fi lumea modernă, Petru cel Mare a emis un decret în 1701 privind îmbrăcămintea modernă. În acest decret, se preciza că bărbații din clasa superioară trebuiau să urmeze anumite îndrumări referitoare la ținută: partea superioară trebuia să fie de croială franțuzească sau săsească, iar partea inferioară și lenjeria de corp – inclusiv vesta, pantaloni barbati, cizmele, încălțămintea și pălăriile – trebuiau să fie de tip german. Acest lucru a înlocuit stilul anterior al caftanelor lungi până la podea.

Pantalonii menționați în acest decret erau pantalonii până la genunchi popularizați la acea vreme de francezi. Forțând populația rusă să adopte stiluri occidentale, Peter I a folosit îmbrăcămintea pentru a evidenția eforturile mai mari de schimbare socială pe care le punea în aplicare în țara sa.

Victoria finală a pantalonilor lungi asupra pantalonilor până la genunchi în Anglia și în lumea celor care urmăreau moda din Anglia a fost creșterea popularității costumului pentru bărbați, așa cum este cunoscut astăzi, puternic influențat de Beau Brummell la începutul anilor 1800. Brummell a popularizat un stil caracterizat prin simplitate și croială, spre deosebire de stilurile mai flamboaiante din deceniile anterioare. Stilurile anterioare prezentau pantaloni scurți și ciorapi strâmți, împreună cu pantofi cu toc, care evidențiau rangul elevat al purtătorilor, deoarece nu erau practici pentru a face activitate fizică viguroasă.

Pe de altă parte, stilul lui Brummell i-a permis purtătorului să participe la mai multe activități care se potriveau schimbărilor sociale ale conceptului de masculinitate de la momentul respectiv. De asemenea, el prefera culorile întunecate, în mod normal negru cu o cămașă albă, în locul culorilor vibrante purtate anterior. Acest stil a fost adoptat de bărbații din clasa superioară și a devenit norma pentru societatea occidentală până în zilele noastre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here