O enciclopedie în domeniul medicinii de-a lungul timpului este cadoul pe care medicul câmpulungean Mircea Constantinescu a dorit să-l facă cititorilor chiar în preajma zilei de naştere. Pe 21 iunie 1922 vedea lumina zilei la Câmpulung fiul avocatului Nicolae Constantinescu, fost primar al oraşului. Medicul Mircea Constantinescu şi-a pus amprenta asupra locului natal – şi dincolo de graniţele acestuia – prin studiile şi cercetările medicale, cărora s-a dedicat întreaga viaţă. Este a 14-a lucrare pe care Mircea Constantinescu o publică, o carte documentată aproape 40 de ani, apărută în prima ediţie în anul 2004. „Istoria medicinii şi farmaciei în zona Muscelului”, aflată sub tipar în această săptămână, este o ediţie revăzută, adăugită şi actualizată, o reunire reuşită a elementelor importante ale istoriei locale şi a formelor de practică medicală de pe vremea dacilor până în zilele noastre, însoţită de documente şi fotografii unicat.
Lucrarea este o monografie ce contribuie la cunoaşterea evoluţiei stării igienico-sanitare şi culturale a populaţiei din zona Muscelului în perioadele istorice prin care a trecut Ţara Românească, aducând în paginile ei prezentarea activităţii medicilor originari din zona Muscel şi a istoriei unităţilor medicale şi farmaceutice din Câmpulung. Valoarea cărţii creşte prin faptul că o parte a fotografiilor sunt unicat, adunate de-a lungul timpului de medicul Mircea Constantinescu. Încă din anul 1950, când la spitalul de la Câmpulung a luat fiinţă un punct de transfuzie, responsabilitatea activităţii acestuia i-a fost încredinţată doctorului Constantinescu, medicul care a reuşit ca, în numai trei ani, să transforme serviciul în unitate independentă, având denumirea de Centrul de Recoltare şi Conservarea Sângelui.
Pe perioada cât Mircea Constantinescu a condus centrul a fost organizat un laborator pentru prepararea produselor din sânge livrate spitalelor, dar şi un laborator de cercetare ştiinţifică, unde au fost finalizate invenţii şi inovaţii precum „Soluţie apoasă de aloe” sau produsul “Biostim”, preparat din placentă umană şi frunze de aloe.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI