Hirudoterapia – sau terapia cu lipitori – este un tratament relativ nou pe piaţa medicală românească. Valentina Mitroi se numără însă printre specialiştii care au îmbrăţişat astfel de metode de tratament şi, la acest moment, este singura din Argeş care deţine un astfel de cabinet în Piteşti. Deşi, iniţial, ai fi tentat să crezi că Valentina Mitroi este medic, aceasta este profesoară de fizică, dar a decis să renunţe la învăţământ şi să se ocupe de terapia cu lipitori. A făcut cursuri de specializare la Clinica „Dr. Grigore Şerement” din Bucureşti, după care a decis să îşi deschidă, în 2013, cabinet în Piteşti. Primul pacient a fost o rudă care, în ciuda faptului că urmase tratamente peste tratamente şi chiar fusese supus unei intervenţii chirurgicale, nu scăpa de varice. După mai multe şedinţe de hirudoterapie, varicele au dispărut, iar asta i-a dat mult curaj Valentinei. De atunci, pacienţii au început să vină, la ora actuală având 60 de persoane pe care le tratează de diverse afecţiuni prin intermediul lipitorilor. „La început oamenii erau puţin speriaţi, mai ales că lipitorile sunt cam respingătoare, la prima vedere. Forma lor cilindrică şi faptul că sunt cleioase, creează repulsie. După prima şedinţă însă, pacienţii s-au obişnuit cu ele şi unii chiar le-au îndrăgit”, ne-a declarat Valentina Mitroi. Pentru că lipitorile sunt „de unică folosinţă“, terapeuţii obişnuiesc să le dăruiască pacienţilor pe cele pe care le-au folosit, pentru ca aceştia să fie siguri că nu vor mai fi folosite şi la alte persoane. „Eu nu prea am dat lipitori pacienţilor, pentru că nu sunt sigură de ceea ce vor face cu ele. Se obişnuieşte însă, prin alte locuri, ca ele să fie dăruite pentru a fi distruse de mâna pacienţilor, sau spre a fi ţinute într-un borcan cu apă, la capul patului, în vederea echilibrării câmpului energetic, deoarece lipitorile eliberează şi anumite ultrasunete pe frecvenţe de 40 şi 250 kHz. Oricum, durata lor de viaţă, după ce se hrănesc, este de doar şase luni”, mai spune terapeuta.

Lipitorile introduc în sânge hirudina, o substanţă de 10 ori mai puternică decât heparina, medicamentul folosit, în mod frecvent în spitale, pentru subţierea sângelui

În medie, sunt folosite cinci lipitori la fiecare pacient per şedinţă, iar pentru tratarea unei afecţiuni este nevoie de minimum zece vizite la cabinet. În prima şedinţă, pacientului i se aplică două lipitori în dreptul organelor-cheie, cum ar fi inimă, ficatul sau rinichi, pentru a vedea modul în care acţionează organismul. Apoi, numărul de lipitori creşte, de la o şedinţă la alta, ajungându-se şi la aplicarea unui număr de zece, pentru afecţiuni mai grave. „Obligatoriu, se fac două şedinţe pe săptămână, iar în mod normal, după zece şedinţe, terapia este terminată. Există însă şi situaţii în care starea pacientului cere mult mai multe şedinţe”, afirmă Valentina Mitroi. Afecţiunile tratate prin terapia cu lipitori sunt cele care ţin de circulaţia sângelui, deoarece rolul principal al lipitorilor este acela de a introduce în organism o substanţă numită hirudină, care are rolul de diluare şi de curăţare: „Hirudina este de zece ori mai puternică decât heparina, iar, pe lângă această substanţă, lipitorile mai introduc în organismul uman şi 30 de aminoacizi esenţiali, care nu pot fi sintetizaţi chimic. Lipitorile nu sug doar sângele, ele şi eliberează aceste substanţe în organism al căror rol este acela de a vindeca anumite afecţiuni. Practic, terapia cu lipitori se aplică pentru afecţiuni cardiovasculare (arterioscleroză, ischemie, aritmie, hipertensiune), boli trombotice, afecţiuni renale, afecţiuni ale ficatului, ginecologice, detoxifiere, obezitate, dar poate fi folosită şi ca tratament cosmetic”.

Preţul unei lipitori este de opt lei

Lipitorile sunt de dimensiuni mici, acestea având doar câţiva centimetri lungime însă, atunci când se hrănesc, ele îşi măresc volumul între opt şi 11 ori. În general, o lipitoare consumă între 2-10 ml de sânge la o şedinţă, motiv pentru care un pacient poate să stea la terapie între 45 de minute şi două ore. „După ce termină de supt sângele, lipitorile se dezlipesc singure de corp. Există situaţii în care nu trebuie lăsate mai mult de 15 minute, iar atunci ele sunt dezlipite forţat, cu ajutorului unui tampon îmbibat în spirt, deoarece lipitorile nu suportă mirosurile tari. Ceea ce îi sperie cel mai mult pe pacienţi este sângeratul de după terapie. După ce lipitorile cad, se sângerează destul de mult, dar nu este ceva anormal şi, în plus, s-a dovedit ştiinţific că terapia cu lipitori nu are efecte adverse”, mai spune Valentina Mitroi. Terapeuta din Piteşti obişnuieşte să meargă destul de des la Bucureşti pentru a-şi achiziţiona lipitori care se vând la grup de minimum 20 şi la preţul de opt lei bucata. Apoi, ele sunt ţinute în borcane cu apă, care trebuie schimbată o dată la trei zile. „Lipitorile nu sunt pretenţioase şi trăiesc în apa care curge la robinet. Nu sunt ca peştii de acvariu. Ele trăiesc chiar şi în apa îngheţată! La noi în ţară avem astfel de ferme în Brăila şi Galaţi, care vând pe piaţa românească, dar care, cel mai mult exportă deoarece, în străinătate, hirudoterapia este la mare căutare”. În ceea ce priveşte preţul practicat, pentru o lipitoare folosită, pacientul trebuie să plătească 14 lei.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI