O mână de copii dintr-un sat din sudul țării a cîștigat Marele Premiu al Festivalului de Film Youth Cinefest 2017

Grupul Dorulețul de Câmpie al Căminului Cultural Hârsești a câștigat Marele Premiu. Filmul lor, intitulat ”Biată Cruce Părăsită”, a fost apreciat pentru originalitatea subiectului prezentat, perfect încadrat în tema ediției din acest an, respectiv ”Tradițiile din Regiunea Ta”. Membrii grupului Dorulețul de Câmpie au vârste cuprinse între 5 și 12 ani și sunt pregătiți de doamna profesor Ioana Modan Cornea. Ei duc mai departe o tradiție reînviată la Hârsești, acum câțiva ani, de colegii lor mai mari, care, în ziua de Crăciun și la alte sărbători mari de peste an, mergeau la biserica din sat și cântau pricesne. Când au plecat la liceu, la oraș, obiceiul a fost preluat de cei mici. Și iată, a ajuns subiect de film. Mai întâi a fost o știre, difuzată pe TVR Internațional, despre o mână de copii din Hârsești, care, în ziua de Florii, au împodobit cu ramuri de salcie mormintele părăsite din cimitirul comunei. O știre care a stârnit o puternică emoție printre sătenii plecați la muncă în străinătate. Unii dintre ei, aflați în Belgia, Spania și Italia, au sunat acasă, la Hârsești, la directoarea Căminului Cultural, Loredana Costache, și au plâns la telefon: ”L-am văzut p-ăla micu” la mormânt la tata…îi punea ramuri de salcie pe cruce”, ”Ce bine, doamnă, că îi duceți pe copiii aștia la biserică! Așa duc tradiția mai departe. Că doar ei mai dau p-ăla cimitir, să le mai pună o lumânare la ăi bătrâni…” Și apoi, filmul ”Biată Cruce Părăsită”, care a stârnit o emoție la fel de puternică în sala de cinematograf, atât publicului, cât și juriului, care i-a atribuit Marele Premiu. Copiii au fost foarte fericiți, premiul de 400 de lei fiind primii lor bani câștigați într-un concurs.

Făuritorii de fluiere de la Jugur și fluierașii de la Corbi – Cel mai bun documentar

Cel mai Bun Film Documentar a fost ”Mugur de Fluier, Parte de România”, realizat de Lorena Dobrică (14 ani), de la Școala Gimnazială Mircea cel Bătrân din Pitești. Filmul ei i-a avut ca protagoniști pe copiii de la două Secții Externe ale Școlii Populare de Arte, respectiv pe făuritorii de fluiere de la Jugur și pe colegii lor, fluierașii de la Corbșori. Lorena a sintetizat în 10 minute de imagine și sunet felul în care ia viață un fluier, istoria acestui instrument ancestral și dragostea și atașamentul copiilor pentru tradițiile și locurile strămoșești.

Poteci Urbane, o ficțiune atât de reală și foarte actuală

Cel mai Bun Film de Ficțiune a fost ”Poteci Urbane”, realizat de Iulia Stanciu și Laurențiu Gligor. Ficțiune, pentru că acțiunea și personajele sunt imaginare, dar, urmărind filmul, fiecare dintre noi putem recunoaște neputința autorităților, haosul administrativ în care trăim și nepăsarea oamenilor, toate acestea atât de reale și atât de actuale. O profesoară își dispută câțiva metri pătrați de teren cu administratoarea blocului. Una zice că acolo e locul ei de parcare, că așa a fost întotdeauna, cealaltă susține că locul de parcare este, de fapt, pe pista de biciclete. Morala filmului: fiecare dintre noi putem schimba lucrurile în jurul nostru, măcar puțin.

Un film pentru surzi a făcut sala să plângă la Youth Cinefest

Cea mai inedită idee prezentată în Festival a fost ”Simfonia Lalelelor în LMG”, film pentru care realizatoarea Lavinia Maria Chițu a obținut premiul pentru Cea mai Buna Interpretare Feminină. Tânăra, care cunoaște bine problemele cu care se confruntă persoanele cu deficiențe de auz, a prezentat, în limbaj mimico-gestual evenimentul identitar al Piteștiului. Pe Lavinia o puteți vedea zilnic la Absolut TV, interpretând știrile de la ora 19,30.

Ianache din Gaițele – Cea mai Bună Interpretare Masculină

Ionuț Vlad, elev al Școlii Populare de Arte la Clasa de Actorie a profesorului Adrian Duță, a avut Cea mai Bună interpretare Masculină, pentru rolul lui Ianache Duduleanu, din Gaițele.

Premiile Festivalului de Film pentru Copii şi Tineret YOUTH CINEFEST, organizat de Consiliul Județean Argeș prin Școala Populară de Arte și Meserii Pitești, ediția a IV-a:

Marele Premiu Youth Cinefest – „Biată cruce parasită”
Cel mai bun film Documentar – „Mugur de fluier, parte de România”
Premiul pentru cel mai bun Limbaj Cinematografic – „DCP, poate fi văzut şi în mod portret”
Cea mai bun film de Ficțiune – „Poteci urbane”
Cea mai bună Producție – „Duminica seara”
Cea mai bună Interpretare Feminină – „Simfonia Lalelelor în LMG” şi „Fata cu pălărie”
Cea mai bună Interpretare Masculină – „Violența” şi „Gaițele”
Cea mai bună Interpretare Muzicală – „Dragobetele sărută fetele”
Premiul Special al Juriului – „Un trecut urzit de vrajă”
Festivalul a fost organizat de Consiliul Județean Argeș prin Școala Populară de Arte și Meserii Pitești și a avut locvineri, 28 aprilie, la Cinematograful Trivale.

Juriul Festivalului a fost unul profesionist, format din lector universitar doctor Catrinel Dănăiață – regizor, Ioana Grigore – regizor de film și Remus Cârstea – lector doctor în Cinematografie și Media la Universitatea Pitești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.