O imagine foarte populară cu Piteştiul anilor 1793, un fals grosolan

O imagine foarte populară cu Piteştiul anilor 1793, care a apărut pe coperta mai multor cărţi şi reviste, ba chiar şi în albumul fotografic despre oraş, editat de Muzeul Judeţean Argeş, nu are nicio legătură cu realitatea, fiind, de fapt, un fals grosolan, susţine Jean Dumitraşcu, directorul Filarmonicii Piteşti:

“Nu este Piteștiul! Un fals despre care am mai scris, dar care încă mai circulă și în 2015, chiar pe coperta unei publicații! Un fals promovat, întâia oară, de revista ,,Magazin istoric” (octombrie/1967). Încă o dată, nu trebuie să confundăm arta cu realitatea. Luigi Mayer, un pictor italian de origine evreiască, este autorul unor desene având ca temă călătoria în Țara Românească, din anul 1794, a lui Sir Robert Ainslie, ambasadorul englez la Poarta Otomană, desene după care s-au realizat gravuri (de către William Watts și Thomas Milton) tipărite la Londra în albume, în 1801 de Watts ori în 1809, de R. Bowyer.

A lucrat din memorie, poate a încurcat schițele vreunui oraș… austriac. După arhitectură, biserica din respectiva stampă nu este una ortodoxă. Nici casele nu au absolut nimic cu arhitectura muntenească…”, a scris Jean Dumitrascu pe pagina sa de facebook, vizavi de imaginea cu pricina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here