O avalanşă de mari dimensiuni a lovit cabana Capra şi mai multe maşini parcate în zonă. 60 de oameni au scăpat ca prin minune

Sâmbătă noapte, o avalanşă de mari dimensiuni a lovit cabana Capra de pe Transfăgărăşan şi mai multe maşini parcate în zonă! Din fericire, nu sunt victime, dar sunt ferestre sparte la cabană și mai multe mașini distruse, lovite și acoperite de zăpadă.

Informații despre acest eveniment au apărut prima oară chiar sâmbătă seară, pe pagina de Facebook Avalanșe în Carpați, însoțite de imagini de al fața locului semnate Raluca Maria Romanov, dar deabia duminică dimineață administrația Cabanei Capra a solicitat ajutor specializat. Poate și din pricina faptului că Transfăgărășanul este închis de la kilometrul 104, iar cabana se află tocmai la 108!

18 militari ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Argeș acționează în zonă împreună cu alți 6 militari veniți din Dâmbovița, Olt și Vâlcea. 6 salvatori montani sunt în echipele de intervenție. 10 polițiști și 3 jandarmi montani acționează în aceeași zonă.

La Capra sunt 60 de oameni. 50 sunt turiști din București, Timiș și Argeș, iar 10 sunt membrii personalului.

În urma solicitării turiștilor de la unitatea de cazare, pompierii au început deplasarea unei autofreze de zăpadă multifuncţională, o ambulanță SMURD de prim ajutor calificat, o autospecială de transport persoane și victime multiple, două autospeciale de primă intervenție și comandă și două microbuze pentru a încerca degajarea drumului și evacuarea turiștilor până la o altă unitate de cazare care se află la km 104 al Transfăgărășanului.

Foto: Raluca Maria Romanov

La misiune participă personal din partea Salvamont Argeș, IJJ Argeș și Secția Drumuri Naționale.

Pentru evacuarea celor 60 persoane rămase izolate în Cabana Capra, km 108, au mai fost dislocate alte două șenilate de la ISU Vâlcea și ISU Olt și un UTV de la ISU Dâmbovița.

O parte dintre utilaje au ajuns în zonă în zona prânzului, iar misiunea este în dinamică, se înaintează foarte greu, inclusiv cu șenilata, din cauza faptului că sunt porțiuni de drum blocate de copaci. Pompierii se deplasează pe jos și acționează cu motofierăstraie pentru degajarea copacilor și pentru a crea acces. În jurul orei 14,30 a început și coborârea primilor turiști.

Potrivit paginii Avalanșe în Carpați, avalanșa a curs pe vâlcelul pe care coboară pârâul Pisica, dinspre tunel. În urma ninsorilor masive cu vânt din ultima perioada riscul de avalanșă este mare in toata zona de gol alpin a munților Făgăraș.

De asemenea la Bâlea Lac au fost observate urmele unei avalanșe mari în zona Șaua Doamnei (Curmătura Balii). Cel mai probabil aceasta avalanșă a curs de sub vârful Paltinul și a traversat zona șeii Doamnei.

Cum ninsorile și vântul continua este de așteptat să se producă mai multe avalanșe declanșate spontan, chiar și în zona montană de sub 2000 m, unele dintre acestea de dimensiuni mari.

Salvatorii care intervin au mai găsit urmele a alte 7 avalanșe de dimensiuni mai mici de unde este drumul închis și până la Capra.

Foto: Raluca Maria Romanov, ISU Argeș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.