Nutriţionista Mihaela Bilic: Nu intrati în panică, nu trebuie să cumpăraţi doar apă cu 0 nitriţi, toate apele sunt bune!

Cuvantul nitrat vine de la nitrogen, simbolul azotului in chimie. Departe de a fi dusmanul naturii, azotul exista oriunde exista viata: in plantele si carnea pe care o mancam, in corpul nostru (3%) si in aerul pe care il respiram (78%).

Nitrati inseamna NO3 adica azot si 3 atomi de oxigen. Nitriti inseamna NO2, azot cu 2 atomi de oxigen. Daca agricultorii pun nitrati in sol este pentru ca ei ajuta plantele sa creasca. Iar nitratii folositi in industria alimentara conserva carnea asemanator sarii si ii impiedica oxidarea (schimbarea culorii). 70-90% din nitritii cu care luam contact sunt produsi chiar de corpul nostru, prin saliva. Iar o portie de spanac sau de sfecla contine mai multi nitriti decat 200 de carnati!

Adultii si copiii mai mari de un an nu au de ce sa-si faca griji in privinta nitratilor si nitritilor, ei nu se acumuleaza in corp. O parte din ei sunt folositi la producerea enzimelor salivare iar restul se elimina prin urina si dispare din sange in maxim 5 minute.

Doar nou nascutii sunt sensibili daca sunt expusi la doze mari de nitrati iar boala provocata se numeste methemoglobinemie (boala bebelusului albastru).

Din acest motiv cantitatea de nitrati din apa curenta si cea imbuteliata e reglementata strict. Asta nu inseamna ca nitritii nu trebuie sa existe deloc in nicio apa! Excesul e periculos, nu insasi prezenta lor!

Iar methemoglobinemia se trateaza cu o singura doza cu albastru de metilen care transforma methemoglobina in hemoglobina.

Deci nu intrati in panica, nu trebuie sa cumparati de maine doar apa cu 0 nitriti, toate apele sunt bune!

Sursa: Facebook/Mihaela Bilic

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here