Numele DNSC propagat într-un mesaj spam via e-mail. Se solicită date sensibile în numele Poliției

Directoratul Național de Securitate Cibernetică a fost notificat recent despre folosirea numelui instituției într-un scam propagat via e-mail. Această tentativă de fraudă se bazează pe credulitatea utilizatorului și le panicarea sa în a oferi detalii compromițătoare sau date sensibile pe o adresă de mail ce pretind a fi din partea Poliției Române. În realitate, adresa nu aparține Poliției, fiind una de gmail, nu politiaromana.ro
Echipa DNSC vă recomandă să fiți vigilenți cu privire la primirea unor astfel de mesaje nesolicitate, să nu dați crezare scenariului propus de atacatori, și, în cazul în care acestea includ link-uri sau atașamente, să evitați accesarea lor, să trimiteți în zona de SPAM astfel de adrese de mail și să ștergeți aceste mesaje-capcană!
Verificați mereu sursa reală a mesajului, înainte de a efectua o acțiune ce se poate dovedi a fi malițioasă pentru voi, pentru datele sau pentru dispozitivele voastre!
Dacă ați căzut în capcană și ați răspuns cu detalii sensibile, ori date cu caracter personal, date de autentificare și mai ales detalii financiare ale conturilor sau cardurilor dvs, contactați imediat banca pentru a bloca acel card și eventuale tranzacții ilicite din cont, Poliția pentru a deschide o investigație și #DNSC pentru a informa mai departe și alți utilizatori despre tipuk acesta de atac oferit un astfel de email:
Totodată, în situația în care cunoașteți pe cineva care a primit un astfel de mesaj, vă rugăm să-i recomandați măsurile de mai sus.
Întotdeauna verificați adresa de e-mail a expeditorului! Când nu sunteți sigur(ă) de faptul că ar fi trebuit să primiți un asemenea mesaj, contactați pe cel care v-a transmis aceste informații,pe un canal diferit de comunicare.
Atenție și la limbajul folosit! Greșelile gramaticale și de exprimare pot fi un indiciu că în spate ar putea fi infractori ciberentici și un semn al intenției mai puțin prietenoase a mesajului.
Antrenați-vă pentru a detecta și evita principalele amenințări din online pe site-ul https://sigurantaonline.ro, acolo unde vă puteți testa abilitățile și îmbunătăți cunoștințele: https://quiz.sigurantaonline.ro/

Siguranta Online este o campanie de conștientizare la nivel național, derulată de DNSC, Poliția Română și Asociația Română a Băncilor, alături de parteneri precum Ambasada Elveției în România, Microsoft Romania, BIT SENTINEL, ATTACK Simulator, Swiss Webacademy, ANIS sau Dekeneas.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.