Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) în colaborare cu echipa Sectiei de Boli Infectioase a Spitalului Judetean de Urgenta Pitești a organizat conferința cu tema „Persoana seropozitivă, o prioritate locală”, cu participarea instituțiilor cu responsabilități în domeniul prevenirii infecției, tratamentului medical al acesteia, precum și din zona protecției sociale a pacienților seropozitivi.

Evenimentul își propune să ofere ocazia specialiștilor și autorităților locale să își expună punctul de vedere în identificarea soluțiilor potrivite și a demersurilor necesare pe plan local, pentru a se extinde măsurile de prevenire a transmiterii infecției HIV în comunitate și pentru o creștere a calității vieții persoanelor seropozitive. Totodată își propune să mențină atenția opiniei publice asupra subiectului HIV/SIDA, pentru o mai bună conștientizare și responsabilizare în raport cu prevenirea infecției și integrarea socială a pacienților seropozitivi.

Din evidențele Compartimentului de Evaluare și Monitorizare a Infecției HIV/SIDA în România – INBI “Matei Balș” rezultă că la data de 31 decembrie 2016, in România, erau in viață 14.349 persoane infectate cu HIV, din care 10.942 erau pacienți în tratament antiretroviral. Spre comparație, la sfârșitul anului 2011 erau înregistrați la nivel național un număr de 10 903 pacienți, din care 7 536 în tratament.

În anul 2016, la nivel național, au fost diagnosticate un număr de 654 cazuri de infecție HIV, din care 28% femei și 72% bărbați. Căile de transmitere a virusului la noii infectați la nivel național au fost  în 2016: calea heterosexuală 65%, bărbați care fac sex cu alți bărbați 18%, consum de droguri injectabile 15%, materno-fetala 4%.

La nivelul județului Argeș, la 31 decembrie 2016, era înregistrat un număr de 170 persoane cu HIV

La nivelul județului Argeș, la 31 decembrie 2016, era înregistrat un număr de 170 persoane cu HIV în evidență activă, din care 166 erau in tratament ARV și 14 cazuri nou diagnosticate în anul 2016. Spre comparație, în urmă cu 5 ani, în anul 2011 era înregistrat pe județul Argeș un număr de 124 de persoane seropozitive în evidență activă.

„Se vede clar în ultimii ani că tendința la nivel național este una de creștere a numărului de persoane diagnosticate cu HIV. Lucrul acesta se suprapune cu o scădere majoră a programelor de informare și de prevenire a infectării, scădere datorată neimplicării statului în susținerea unor astfel de programe. Din păcate, județul Argeș se înscrie și el în tendința aceasta, vedem o creștere constantă a numărului de pacienți diagnosticați în ultimii ani. Educația pentru sănătate la toate vârstele este imperios necesară. Programele de prevenire în grupurile la risc, serviciile de testare și tratament prietenoase și adaptate nevoilor pacienților sunt căi pentru a stopa această tendință” a declarat Iulian Petre, director executiv UNOPA.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI