Noua lege a carantinei şi izolării: evaluare de 48 de ore pentru pacienţii infectaţi şi izolare la domiciliu. Bolnavii pot refuza tratamentul. Nelu Tătaru explică modificările la legea carantinei: ”Fiecare pacient infectat COVID va beneficia de o evaluare în primele 48 de ore, în spital, apoi…”

Ministrul Sănătăţi, Nelu Tătaru, a anunţat, marţi seară, că fiecare pacient infectat cu coronavirus va beneficia de o evaluare, în spital, în primele 48 de ore, iar ulterior cei asimptomatici pot merge acasă, unde trebuie să rămână izolaţi până la 14 zile. Tătaru a explicat că medicul curant va recomanda internarea sau plecarea la domiciliu, iar DSP va lua deciziile administrative.

”Sper ca şedinţa şi votul care vor urma să meargă pe acelaşi parcurs discutat, având în vedere carantinarea, izolarea, internarea în spital, internarea asimptomaticilor cu evaluarea în maxim 48 ore şi decizia de izolare până la 14 zile, dacă ne referim la COVID, iar pentru cei care sunt simptomatici, în funcţie de simptomatologie, ei vor urma internarea în spital, până la ameliorare, cu condiţia că, dacă e mai devreme de 14 zile, să meargă în izolare până la cele 14 zile”, a declarat Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătății a precizat că persoanele care vor fi testate vor sta în izolare până primesc rezultatul. La fel, persoanele care revin din zone roşii vor intra în carantină.

El a mai menţionat că legea carantinei se referă la tot ce înseamnă sănătate publică în condiţii de risc epidemiologic şi biologic, vizând în acest moment, în mod particular, infecţia COVID-19.

Tătaru a spus că sancţiunile pentru cei care nu respectă reglementările vor fi discutate, fiind prevăzute şi în Legea 55. Legat de detaşarea medicilor, ministrul a explicat că se merge gradual, de la o detaşare voluntară, dar acolo unde nu se vor găsi cadre medicale să meargă, se vor face detaşări ”nevoluntare”, însă fiecare va beneficia de indemnizaţie de detaşare, asigurarea mesei şi a cazării.

”DSP va fi cel care va da şi actul administrativ la 48 de ore, dacă să rămână internat, dacă să plece la domiciliu în izolare. Medicul propune şi recomandă. Decizia administrativă e luată de DSP”, a subliniat el.

Referitor la copiii ai căror părinţi sunt diagnosticaţi, el a precizat că aceştia rămân în custodia familiei, până la rudele de gradul patru. ”Nu vor fi luaţi de stat”, a subliniat el.

Totodată, ministrul a afirmat că pacientul are dreptul de a refuza tratamentul.

Întrebat ce se va întâmpla când nu va mai fi stare de alertă şi va fi nevoie în continuare de izolare şi carantină, Tătaru a replicat: ”Vom avea stare de alertă, cât va fi nevoie să avem o siguranţă pentru cetăţenii României, în condiţiile în care avem o creştere a numărului de cazuri…”

Întrebat, de asemenea, dacă se pot organiza alegeri în septembrie, Tătaru a afirmat: ”Cu precauţii, se pot organiza şi alegeri. Dacă putem deschide şcolile, putem organiza şi alegeri”.

Legea se află încă în dezbatere la Senat, în comisii, şi se aşteaptă să intre azi la vot în plen.

Comments

comments