Nou minim istoric pentru LEU. La cât a ajuns cursul EURO. Leul începe săptămâna cu un nou minim istoric. Moneda națională a pierdut din nou teren în fața monedei unice europene.

BNR a publicat un curs de 4,85 lei pentru un euro. Reprezentanții Băncii Naționale spun însă că această evoluție este normală, iar creșterea nu este deloc una semnificativă.

„Suntem în același scenariu pe care l-am evocat săptămâna trecută. Probabil se caută noi echilibre pe toate monedele regionale și, în consecință, avem și această evoluție a cursului leului. Dar, dacă ne uităm la cifrele propriu-zise, dincolo de recordul statistic pe care-l consemnăm, evoluția de astăzi a fost, din nou, una mică, de vreme ce deprecierea a fost de 0,1 %, sub un ban. Deci, din punctul acesta de vedere trebuie să înțelegem că acestea sunt evoluții normale într-o piață, sigur, în contextul în care nu înregistrăm în fiecare zi un record.

Astăzi s-a întâmplat, dar este un record statistic și nu vedem neapărat o continuare a tensiunilor care să ducă la deprecieri semnificative de la o zi la alta”, a explicat la Digi24 Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR.

Întrebat dacă perioada dinaintea alegerilor prin care trece România are vreo influență asupra cursului valutar, Suciu a răspuns: „Cu siguranță că situația politică întotdeauna influențează cursul într-un fel sau altul. Incertitudinea care poate rezulta – nu neapărat procesul electoral este cel care generează acest lucru, dimpotrivă – dar incertituinea care se ridică prin diverse afirmații nu poate să aducă stabilitate din punctul acesta de vedere, chiar dacă astăzi, repet, e mai degrabă o continuare a evoluțiilor săptămânilor trecute”.

„Sunt anumite perioade când există o presiune asupra cursului. Sunt convins că BNR va reuși să mențină o relativă stabilitate a cursului de schimb. Preocuparea noastră a fost pentru a asigura echilibrele macroeconomice”, a spus el.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI