Norvegia acordă României 502 milioane de euro în exerciţiul 2014-2021, după ce, joi, la Ministerul Fondurilor Europene, cele două state semnează memorandumurile de aprobare a mecanismelor SEE şi Fondul Norvegian.

Faţă de exerciţiul de finanţare 2009-2014, România primeşte cu 200 de milioane de euro mai mult.

Suma a fost lansată din septembrie 2016, dar abia acum intră în vigoare, odată cu semnarea documentului strategic. Ministerul Fondurilor Europene este autoritate de management pentru Mecanismul SEE şi a Fondului Norvegian – programele de finanţare care primesc undă verde, joi, odată cu semnarea memorandumului.

România devine astfel statul cu cea mai mare finanţare din Europa, la egalitate cu Polonia, anunţă EEA grants. Potrivit Ministerului Fondurilor Europene, în finanţările anterioare nu au fost anunţate corecţii bugetare în proiectele implementate prin fondul norvegian, motiv pentru care promotorii de la noi se pregătesc să anunţe că au absorbit în totalitate fondurile.

De altfel, România este statul beneficiar care intră la semnarea memorandumului cu Norvegia, document ce va fi perfectat final în aprilie 2017, cu un set de avantaje pentru implementarea programului EEA and Norway Grants 2014-2021, au anunţat recent, pentru MEDIAFAX, oficiali din cadrul Mecanismului de Finanţare.

Comments

comments