Ministerul Finanţelor Publice a elaborat un Proiect de Hotărâre pentru modificarea şi completarea Normelor de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 66/2014 privind aprobarea Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi.

Acesta stabileste modalitatea de plată a despăgubirilor în cazul producerii daunei totale pentru autoturismele achizitionate prin Program si de utilizare a sumelor rezultate din valorificarea autoturismului avariat. Măsura clarifică atât cazurile în care Ministerul Finantelor Publice a plătit finantatorului suma rezultată din executarea garantiei, precum si pe cele în care valoarea despăgubirilor, înainte de depunerea de finantator la F.N.G.C.I.M.M. a cererii de plată, acoperă integral sau doar partial soldul finantării garantate restante.

În primul trimestru din 2016, a fost înregistrat primul caz de daună totală a unui autoturism achizitionat prin Program, pentru care nu a fost solicitată executarea garantiei de stat.

Atât institutia de credit, cât si beneficiarul i-au solicitat Ministerului Finantelor Publice acordul pentru folosirea sumei primite ca despăgubire pentru daună totală, în vederea stingerii creantei datorate de beneficiar. Ministerul Finantelor Publice nu si-a putut da acordul, pentru că nu exista această posibilitate în Normele de aplicare a Ordonantei de Urgentă a Guvernului nr. 66/2014.

Programul de stimulare a cumpărării de autoturisme noi este un program guvernamental care are ca obiectiv facilitarea accesului persoanelor fizice la achizitia unui autoturism nou, prin contractarea de credite garantate de stat.

Comments

comments