Noi reguli de despăgubire pentru daună totală în Programul de stimulare a cumpărării de autoturisme noi

Ministerul Finanţelor Publice a elaborat un Proiect de Hotărâre pentru modificarea şi completarea Normelor de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 66/2014 privind aprobarea Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi.

Acesta stabileste modalitatea de plată a despăgubirilor în cazul producerii daunei totale pentru autoturismele achizitionate prin Program si de utilizare a sumelor rezultate din valorificarea autoturismului avariat. Măsura clarifică atât cazurile în care Ministerul Finantelor Publice a plătit finantatorului suma rezultată din executarea garantiei, precum si pe cele în care valoarea despăgubirilor, înainte de depunerea de finantator la F.N.G.C.I.M.M. a cererii de plată, acoperă integral sau doar partial soldul finantării garantate restante.

În primul trimestru din 2016, a fost înregistrat primul caz de daună totală a unui autoturism achizitionat prin Program, pentru care nu a fost solicitată executarea garantiei de stat.

Atât institutia de credit, cât si beneficiarul i-au solicitat Ministerului Finantelor Publice acordul pentru folosirea sumei primite ca despăgubire pentru daună totală, în vederea stingerii creantei datorate de beneficiar. Ministerul Finantelor Publice nu si-a putut da acordul, pentru că nu exista această posibilitate în Normele de aplicare a Ordonantei de Urgentă a Guvernului nr. 66/2014.

Programul de stimulare a cumpărării de autoturisme noi este un program guvernamental care are ca obiectiv facilitarea accesului persoanelor fizice la achizitia unui autoturism nou, prin contractarea de credite garantate de stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here