Noi măsuri împotriva șoferilor beți sau drogați: anularea permisului pentru 10 ani și confiscarea mașinii

După promulgarea Legii Anastasia care îi trimite la închisoare pe cei care se urcă la volan fără permis, sub influența alcoolului sau a drogurilor și produc un accident mortal, sunt propuse și alte măsuri dure.

Senatorul Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiţiei, propune înăsprirea sancţiunilor aplicate şoferilor care se urcă la volan beţi sau drogaţi: “Nu va mai exista niciun fel de concesie pentru persoanele care se urcă la volan băute, drogate sau fără permis, dar nici pentru cei care consumă sau fac trafic de droguri.

Deosebit de Legea Anastasia care îi trimite la închisoare pe cei care ucid pe șosele oameni nevinovați, urcați la volan băuți, drogați sau fără permis, am propus, astăzi, în forul de conducere al PSD, acțiuni concrete, considerând că pentru fapte extreme este nevoie de legi adecvate. Un pachet de măsuri mai larg, 12 identificate într-o primă etapă, îi vizează pe cei care fac trafic sau consumă droguri.

Vor fi avute în vedere măriri de pedepse, dar și incriminarea unor fapte care favorizează traficul și consumul de droguri.

Vor fi inițiate modificări legislative pentru înăsprirea sancţiunilor aplicate şoferilor care se urcă la volan beţi sau drogaţi, cum ar fi anularea dreptului de a conduce pentru 10 ani. Vom analiza legislatia europeana si practica CCR pentru a identifica cadrul legal care să permită chiar confiscarea autovehiculului condus de catre o persoană aflată sub influenţa drogurilor sau a substanțelor psihoactive.

Printre măsurile concrete discutate se află și dotarea poliției cu scannere mobile pentru verificarea autoturismelor sau dotarea Poștei Române cu aparatura necesară de scanare a tuturor pachetelor care intră în România pentru a primi viza „liber de droguri”, precum și proceduri clare pentru toate firmele de curierat internațional.

Una dintre propunerile apreciate ca fiind utile a fost și posibilitatea oferită părinţilor de a deconta 2-3 teste anuale prin care să se depisteze eventualul consum de droguri de către minori, iar în situația unor teste pozitive decontarea unui număr de 10 ședințe de consiliere psihologică. Atât testele cât și consilierea vor fi efectuate în deplină confidențialitate. Au fost formulate de asemenea propuneri de efectuare de teste cu sprijinul școlilor și acordul părinților.

Cred că depistarea și tratarea timpurie a consumului de droguri pot salva de la dependență…

Este revoltător că, astăzi, când propunem aceste măsuri legislative, la doar o săptămână de la tragedia din 2 Mai și la o lună de la promulgarea Legii Anastasia, un tânăr s-a urcat drogat la volan și a produs un accident mortal.

Îmi doresc ca actuala lege să se facă cunoscută cât mai repede, de cât mai mulți, pentru ca doritorii de „senzații tari” să știe că folosirea mașinii ca pe o armă este crimă și se pedepsește cu închisoare cu executare. Nu mai este scăpare – închisoare cu executare”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.