Noi cazuri de IMPOSTORI în sistemul medical. Falși fizicieni medicali tratează bolnavi de cancer

După ultimele cazuri de falşi medici descoperiţi în sistemul de sănătate, Colegiul Fizicienilor Medicali din România a anunţat că a găsit astfel de personaje şi în zona profesiei de fizician medical.

Nu mai puţin de 8 persoane neinstruite corespunzător practicau profesia respectivă în sistemul de sănătate din România. Aceştia sunt inginer mecanic, bioinginer sau chimist, nu au noţiuni temeinice de fizică şi nici o pregătire ştiinţifică necorespunzătoare.

Ei lucrau ilegal în spitale şi clinici private din Capitală şi din ţară şi puneau în pericol sănătatea pacienţilor.

Printre atribuţiile şi responsabilităţile fizicianului medical se numără calculul dozei de radiaţie administrate pacientului bolnav de cancer, întocmirea individuală a planului de tratament şi calibrarea calității aparaturii de radioterapie.

„€În cadrul Colegiului Fizicienilor Medicali au solicitat înscrierea în calitate de membru, pentru a induce în eroare, să spunem, autoritățile competente, un număr de 3-4 persoane, dar din statisticile noastre, am depistat un număr de opt persoane care practică profesia de fizician medical fără o pregătire în fizică medicală, cu toate că legea le explică foarte clar care sunt procedurile de recunoaștere a unei diplome. Dacă este obținută în alt domeniu decât fizica medicală, dumnealor nu au parcurs pașii respectivi și au obținut acreditări fie cu complicitatea unor angajați ai unor instituții publice în care și-au fluturat hârtiile pe la diverși angajatori, au practicat profesia sau practică în continuare profesia de fizician medical, fie că este inginer mecanic, chimist, inginer, bioinginer” a declarat Marin Bodale, vicepreședintele Colegiului Fizicienilor Medicali din România.

El a atras atenția că există chiar persoane din străinătate care au venit și în cazul cărora „Nu avem o recunoaștere clară din partea autorităților statului, în care să spună: da, poate să practice această profesie sau nu”.

Cel puțin șapte dintre cei opt fizicieni medicali care nu au pregătirea corespunzătoare, care au fost identificați de Colegiul Fizicienilor Medicali din România, practică această meserie și în prezent, a spus Marin Bodale.

Ca procedură, acreditarea pentru meseria de fizician medical ar trebui să fie dată de Ministerul Sănătății, dar ei au escaladat această recunoaștere a diplomei, a precizat Marin Bodale. Ei trebuiau să meargă la Centrul Național pentru Echivalări Diplome și Recunoașteri din cadrul Ministerului Educației Naționale, dar nu au parcurs această procedură de recunoaștere a diplomelor. „Noi, fizicienii, dacă am dori să fim medici, trebuie să ne adresăm acestei instituții, să facem o echivalare, o aliniere de plan de învățământ cu programa de studii acreditată ARACIS (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior – n.r.)” a explicat Marin Bodale.

Comments

comments