TRECUTUL NU MAI VINDE Hanul Gabroveni din Piteşti, cunoscut şi sub denumirea de „Hanul Cuţitarilor”, se află încă la vânzare la preţul de 750.000 de euro. Proprietarul, „SC Neptun SA”, se chinuie de aproape 3 ani să îl vândă şi chiar a scăzut preţul la jumătate, după ce iniţial ceruse peste 1 milion de euro. Hanul Gabroveni este o bijuterie istorică situat pe strada Sf. Vineri din Piteşti, destul de aproape de centrul oraşului. Cu o vechime de 135 de ani, clădirea se află în evidenţa Monumentelor Istorice, lucru care ar trebui să îi ridice valoarea considerabil. Altădată un lăcaş foarte bine cotat, cu târgoveţi care trăgeau aici peste noapte, hanul a ajuns astăzi în paragină deoarece nimeni nu a mai investit în el. Până la Revoluţie, a fost folosit drept sediu de birouri ale fostei ICRA, iar ulterior a fost preluat de societatea „Neptun”, care este formată din aproximativ 25 de persoane ce au lucrat în comerţ.
De când clădirea  a fost catalogată ca monument istoric, acţionarii au încercat să o vândă, numai că, de investit, nu a mai investit nimeni în el. Aşa s-a ales praful de cele 18 camere situate la parter şi de cele 20 de la etaj: tâmplăria a căzut, duşumeaua a putrezit, iar pereţii s-au crăpat. Ba mai mult, curtea interioară – care are în jur de 934 mp – este folosită destul de des de comercianţii care vin să vândă în bazar. În acest fel, anexa aflată în curte, care servea pe vremuri drept grajd pentru caii clienţilor, dar şi întreaga clădire care se întinde pe o suprafaţă de 567 mp, nu mai reprezintă un punct de atracţie pentru nimeni.
De fapt, cam toţi cei care ar fi putut să achiziţioneze hanul au făcut rapid pasul înapoi. Primul a fost Ministerul Culturii, care le-a dat mână liberă celor de la „Neptun” să vândă clădirea. A urmat Primăria Piteşti, care a abordat subiectul în două şedinţe de Consiliu Local în 2008, respectiv 2009 şi care a motivat că nu are banii necesari unei astfel de investiţii, mai ales că implică ulterior costuri substanţiale în vederea reabilitării. Ultimul pe lista celor întrebaţi a fost Consiliul Judeţean Argeş care, de asemenea, a refuzat respectuos propunerea. Aşa se face că, la acest moment, potenţialii cumpărători ar putea veni din mediul de afaceri, doar că, până la acest moment, nimeni nu a contactat conducerea societăţii care se gândeşte serios să mai lase iar la preţ…

Comments

comments

DISTRIBUIȚI