Niculae Bădălău, vicepreședintele Curții de Conturi, arestat preventiv pentru 30 de zile

Judecătorii Curții de Apel București au decis arestarea pentru 30 de zile a lui Niculae Bădălu. Bădălău ar fi intervenit pentru acordarea de contracte finanțate din bani publici pentru firmele unor rude.

Potrivit unor surse, procurorii au înregistrări video de la toate discuțiile lui Bădălău cu denunțătorul său, primarul Dan Păsat.

Primarul căruia Bădălău i-ar fi promis 170.000 de euro este Dan Păsat, edilul localității Bucșani din județul Giurgiu. Dan Păsat a fost deputat din partea PSD în perioada 2008-2012, iar în 2020 a fost ales primar al localității Bucșani.

Elena Matache, inculpată în același dosar, va fi plasată în arest la domiciliu.

Care sunt acuzațiile procurorilor:

„În datele de 09.08.2022 și 19.11.2022, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un contract privind „Reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă…,”, estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA, unei societăți administrată de o rudă a acestuia, lăsând să se creadă că are influență asupra unei persoane din conducerea Companiei Naționale de Investiții (C.N.I.), pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanțarea a două proiecte depuse la această instituție de către primăria respectivă.

În perioada 2021-2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeași primărie îl avea încheiat cu aceeași societate comercială, privind „Înființare rețea de alimentare cu apă…”, inculpatul Bădălău Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca în schimb acesta să efectueze în continuare plățile către firma respectivă, chiar și pentru lucrări neconforme.

În același context, după ce, la data de 19 noiembrie 2022, Bădălău i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% din valoarea contractului menționat mai sus (4.903.959,97 lei fără TVA) dar și dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmarea să o obțină pentru aceeași firmă de la primăria respectivă, în data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiași om de afaceri, i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă.

În total, Bădălău i-ar fi promis primarului suma totală de 170.000 euro, ce reprezintă procentul de 7% din valoarea celor două contracte.

Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală”  – se arată într-un comunicat al DNA.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here