ANALIZĂ. Pe 9 decembrie 2013 s-a împlinit un an de la preluarea oficială a guvernării de către USL. Un an cu multe certuri şi scandaluri, cu iniţiative care mai de care mai controversate, cu tot felul de idei trăsnite şi incomparabil mai puţine realizări. Nici măcar din promisiunile electorale, cu care au fost atât de generoşi parlamentarii argeşeni în urmă cu un an, darămite vreo iniţiativă nouă! Căci, vorba aceea, au promis cu toţii-n gaşcă, apoi i-a durut la bască…
La un an de la ajungerea sau reconfirmarea în funcţie – pentru că mulţi dintre parlamentarii de Argeş sunt la al doilea sau chiar la al treilea mandat, unii chiar mai mult! – am făcut un scurt bilanţ al „împlinirilor“ din programele electorale. Care e chiar foarte… scurt! Cu mult mai scurt decât lista promisiunilor, pe care vi le reamintim acum, ca să puteţi face şi singuri o comparaţie, iar, în cazul în care-i întâlniţi, să aveţi suficiente argumente să le uraţi să le „stea şoriciul în gât“. Vă urăm lectură plăcută în următoarele şase pagini.

Andrei Gerea a promis un sac, dar nu a realizat nici cât un vârf de ac

Deschidem seria cu deputatul Andrei Gerea, care, spre deosebire de colegii săi, între timp a primit şi funcţia de Ministru al Economiei, ceea ce îi oferă câteva instrumente în plus pentru a-şi duce la bun sfârşit promisiunile electorale din campania de acum un an. O mare parte din campania sa electorală şi multe dintre promisiunile sale din urmă cu un an, când a candidat pentru al treilea mandat de deputat, se refereau la subiecte legate tocmai de – atenţie! – economie. Însă, nici măcar ceea ce spunea încă de atunci Andrei Gerea că s-a rezolvat, de fapt, nu s-a rezolvat! Spre exemplu: „Am salvat Hidroelectrica de BĂIEŢII DEŞTEPŢI, protejaţi de guvernarea PDL”. În realitate însă, chiar omul lor, Remus Borza, cel pus de USL să salveze societatea, a devenit el însuşi un „băiat deştept”, fiind trimis în judecată pentru că a oferit contractele Hidroelectrica tocmai firmei sale de avocatură. O altă „laudă“ a domnului ministru Gerea se referea la Oltchim şi Arpechim. Cităm: „Am pornit activitatea la Oltchim şi verificăm cum s-a furat acolo în ultimii ani. Dorim să lansăm un mesaj celor care lucrează la Arpechim şi familiilor lor: nu-i vom lăsa şi vom găsi o soluţie bună pentru ca această perlă a industriei româneşti să nu se închidă. Vrem să reparăm tot răul făcut de guvernarea PDL – ascuns sub denumirea de ARD – şi avertizăm că cei ce promit azi relansarea Arpechim sunt vinovaţi, de fapt, de situaţia în care a ajuns, de faptul că vedem tot felul de hiene bătând pe la porţile Combinatului ca să rupă o bucată şi să o vândă la fier vechi. Toţi aceştia vor fi aduşi în faţa Justiţiei şi vor plăti pentru hoţiile făcute!”, spunea deputatul nostru în 2012. După cum bine se ştie, Oltchim-ul e mort şi neîngropat, iar Arpechim-ul a sucombat, dar absolut nimeni nu a fost tras la răspundere pentru asta! În plus, mai spunea Gerea: „Am salvat Poşta Română de la faliment” (sic!). Evident, Poşta e cu un picior în groapă, mii de salariaţi fiind trimişi în şomaj, la fel ca la Oltchim şi Arpechim! Locuri de muncă, reducerea TVA-ului la 19%, învăţământul şi construirea unui spital regional la Piteşti au fost alte câteva promisiuni pe care deputatul PNL le făcea în campania din 2012. Cetăţenii l-au crezut atunci pe Gerea, l-au votat în proporţie de 68,17%, dar, la un an distanţă, putem spune că actualul ministru nu s-a ţinut de cuvânt nici 0,17%.

Simona Bucura – Oprescu promitea să salveze România cu ginecologia

Şi Simona Bucura – Oprescu, doamna deputat de Mioveni, avea gânduri mari acum un an. „Am decis să fiu deputat în locul naşterii mele. Consider că oamenii din zona în care m-am născut şi în care candidez au făcut mult pentru mine, pentru educaţia şi formarea mea. Vreau să le întorc măcar o parte din ceea ce mi-au dat ei. Voi fi deputatul părinţilor mei, al învăţătoarei mele, al profesorilor mei, al medicilor care m-au îngrijit când am fost bolnavă, al vecinilor, al rudelor şi al prietenilor. De oamenii aceştia nu te poţi ascunde, pe ei nu îi poţi dezamăgi, dacă eşti, la rândul tău, om! Îmi permit să fac ceea ce gândesc şi ce cred, pentru că tinereţea mea şi cariera mea de până acum îmi permit să fiu un om liber în gândire şi acţiune. Nu sunt dispusă şi nici nu pot fi  obligată la vreun compromis. M-a dezgustat şi m-a revoltat tupeul celor de la PDL, care se dau fete mari, după ce au furat ţara atâţia ani! Cu oameni ca mine în Parlament, PDL nu ar fi ajuns niciodată la Putere!“, susţinea Simona Bucura – Oprescu în campania din 2012. A trecut un an şi din promisiunile sale electorale nu se vede mare lucru. Tot Simona propunea atunci ca statul să efectueze plata facturilor către agenţii economici în maximum 30 de zile de la emitere. Ceea ce… nu se întâmplă nici măcar acum, statul fiind cel mai mare datornic către firmele private! Analize gratuite pentru femeile gravide pe perioada sarcinii era un alt proiect pentru care Simona Bucura – Oprescu spunea că se va bate. Asta pentru că, susţinea ea, pentru multe familii, perioada de sarcină şi cea de naştere sunt momente greu de gestionat din punct de vedere financiar, din cauza costurilor mari pe care acestea le implică. Candidatul USL pentru colegiul Mioveni propunea ca analizele specifice în graviditate să fie gratuite, inclusiv anumite examene ecografice, astfel încât să se evite bolile grave genetice la copii, pentru ca statul să cheltuiască apoi mult mai puţin pentru copiii cu nevoi speciale, pentru că aceştia ar fi mai puţini, iar familiile ar fi scutite de adevărate drame şi frustrări după naştere. De asemenea, candidata de atunci vorbea de un alt proiect măreţ, privind acordarea de şanse egale la educaţie pentru copiii din mediul rural şi cei de la oraş şi de acoperirea de către stat a costurilor legate de cazare, masă şi transport la facultate pentru tinerii de la sat. Gravidele au rămas neanalizate, copiii de la ţară înoată şi acum prin noroaie şi, în loc de facultate, merg la sapă şi prăşit! Cam atât despre promisiunile măreţe ale doamnei deputat Bucura -Oprescu.

Popa şi Drăghici au promis la pachet: drumuri, spitale şi „Trei capitale româneşti: Târgovişte – Câmpulung – Curtea de Argeş“

Iani Popa şi Mircea Drăghici, primul – candidat la postul de senator de Nord, al doilea – în campanie de realegere pentru un mandat de deputat de Curtea de Argeş, au promis… la pachet. În infrastructură: bani de la USL pentru reabilitarea DN 73  Câmpulung – Curtea de Argeş – Râmnicu-Vâlcea, pentru Autostrada Piteşti – Sibiu şi pentru refacerea Transfăgărăşanului. Promisiune ratată! În economie: platformă industrială şi noi locuri de muncă, atragerea de investitori, acordarea de facilităţi economice importante, sprijin guvernamental pentru dezvoltarea zonei. Din păcate însă, Curtea de Argeş este încremenită în blocaj economic şi şomaj, singurele firme funcţionale fiind cele ce au reuşit să treacă, de unele singure, prin criză, fără niciun sprijin guvernamental. În turism: „Trei capitale româneşti: Târgovişte – Câmpulung – Curtea de Argeş“ – acordarea de fonduri guvernamentale pentru reabilitarea infrastructurii şi promovarea turismului. Un proiect de care, suntem siguri, dacă nu am scrie acum, aici, Iani şi Drăghici nici măcar nu şi-ar mai aduce aminte că l-au avut trecut în programul electoral.
Ca să nu mai spunem de sănătate: dotarea şi modernizarea Spitalului Municipal Curtea de Argeş la standardele necesare transformării într-un centru medical zonal, cu avantaje considerabile pentru pacienţii din zonă, prin apropierea de casă şi eliminarea costurilor cu transportul. Însă, cum au văzut pacienţii de la Bucureşti îmbunătăţiri la Municipal, aşa au văzut şi cei din Curtea de Argeş şi Câmpulung! Adică nimic!

Cătălin Teodorescu, contract cu piteştenii

Deşi nu este în „barca“ puterii, deputatul PDL Cătălin Teodorescu poate fi şi el tras la răspundere pentru declaraţiile, fără acoperire în practică, făcute în campania electorală. Doar este şi el, acum, deputat în Parlamentul României, ceea ce i-ar fi permis măcar o intervenţie, o interpelare, o… ceva să fi făcut pentru ceea ce a promis. Dar… nimic! În afară de beneficiile personale pe care i le aduce statul de parlamentar.
Iar multe dintre promisiuni nici nu presupuneau decât un mic efort din timpul şi energia… proprie. Bine măcar că nu a legalizat la notar „Contractul cu piteştenii“ pe care l-a trimis prin Poştă tuturor celor din colegiul său, altfel Cătălin Teodorescu ar fi fost bun de plată şi la propriu. Că la figurat… Deci, ce spunea în 2012 că va face, ca parlamentar, Cătălin Teodorescu? Citiţi şi vă minunaţi!
„Dragi Prieteni, vin astăzi în faţa dumneavoastră, cu inima deschisă şi cu convingerea că Piteştiul merită mai mult. ….Contrar aşteptărilor, eu nu vă voi promite absolut nimic! Sunt convins că sunteţi sătui de promisiuni. Voi face mai mult de atât, voi semna un CONTRCT cu dumneavoastră. Am experienţă atât în managementul public cât şi în cel privat şi ştiu că ce e scris pe hârtie rămâne!… Ne vom revedea în perioada următoare, să discutăm despre contract şi despre soluţiile propuse. Dacă şi dumneavoastră credeţi că Piteştiul merită mai mult, vă aştept zilnic, la sediul meu de campanie sau în punctele mobile, să semnăm Contractul împreună. Iar pe 9 decembrie vă invit să ieşiţi la vot şi să vă alegeţi deputatul, deoarece oraşul are nevoie de fiecare dintre voi.“ Şi totuşi, ce a promis, şi nu oricum, ci în scris, pe pliantele cu care a acoperit colegiul? Construirea spaţiilor de joacă pentru cei mici în Oarja, Piteşti şi Bradu – cu ajutorul voluntarilor săi, acordarea de burse de studiu pentru tinerii cu potenţial sau fără resurse materiale – prin intermediul unei fundaţii dedicate, construirea unui stabiliment pentru câini vagabonzi, consultanţă gratuită pentru cei ce îşi caută un loc de muncă sau vor să îşi facă o firmă, promovarea potenţialului pe care îl are Piteştiul în mediul de afaceri din străinătate, realizarea unui parc industrial pentru a crea 1.000 de locuri de muncă. Plus reducerea taxelor, creşterea nivelului de trai, atragerea de fonduri pentru repararea drumurilor din Piteşti şi a străzilor din Oarja şi Bradu, medicamente consultaţii gratuite şi alte servicii necesare pentru o susţinere reală a persoanelor cu venituri foarte mici.
Din păcate, pentru ca minciuna să fie totală, odată ce a ieşit deputat, Cătălin Teodorescu nu mai poate fi de găsit nici măcar la cabinetul parlamentar din Prefectură, unde bate vântul, iar uşa este ferecată cu trei rânduri de yale.

Cătălin Rădulescu tăia cuie la greu: compensarea medicamentelor cu 90% pentru pensiile mai mici de 1.000 de lei

Nu departe de Cătălin Teodorescu se situează şi colegul său de colegiu, Piteşti – Sud, Bradu şi Oarja, Cătălin Rădulescu. Spre deosebire de primul, Rădulescu are în plus, împotriva sa, şi faptul că face parte din USL şi se află astfel „la  putere". Cităm din programul electoral al lui Rădulescu: „Eu unul, m-am săturat, ca şi dumneavoastră, să văd parlamentari nepăsători şi incompetenţi, care se duc în Parlament să aibă un loc călduţ şi să-şi rezolve afacerile personale şi nu să propună legi mai bune pentru oameni. M-am săturat să văd cum ne reprezintă parlamentari mincinoşi, sfidători, needucaţi şi rupţi de realitate“, spunea, în 2012, Rădulescu. Sprijinit de primarul Pendiuc, şi Rădulescu s-a avântat în promisiuni care mai de care fără acoperire: demersuri pentru creşterea salariului minim şi indexarea cu inflaţia, sprijinirea elevilor şi studenţilor cu posibilităţi materiale reduse prin acordarea de burse, compensarea medicamentelor cu 90% pentru pensiile mai mici de 1.000 de lei, susţinerea demersurilor pentru construirea unui spital regional, crearea parcului industrial în zona CET, sprijin pentru demararea lucrărilor la centura de Vest a Piteştiului.
Dacă vedeţi vreo diferenţă între cei ce pe care îi înfiera şi el însuşi, sau dacă vedeţi ceva realizat de aici, cu excepţia legii câinilor fără stăpân, înseamnă că suntem noi prea cârcotaşi!  

Constantin Tămagă a promis drumuri asfaltate, cadastru gratis şi confort pentru ţărani

Şi dacă restul colegilor de partid şi alianţă s-au întrecut în burse pentru elevi, medicamente pentru bolnavi, locuri de muncă pentru şomeri, să ajungă la toată lumea, senatorul Tămagă a venit şi el cu ceva completări: asfaltarea drumurilor din sudul judeţului, irigaţii şi cadastru gratis pentru toţi cei ce nu îşi permit. Plus sprijin pentru agricultură, vechea sa placă, din fiecare campanie electorală, reportată la fiecare rundă de alegeri. „Sunt câteva drumuri de importanţă pentru zonă, mă refer la drumuri judeţene care au fost de tradiţie şi sunt de mare ajutor pentru cetăţenii din sud pentru că şi ei trebuie să se deplaseze în zonele de interes, şi ei trebuie să îşi ducă produsele şi recoltele la diferite târguri, şi ei trebuie să circule pentru că nimeni astăzi, în societatea modernă, nu mai rămâne cantonat într-un singur loc. Prin urmare, e normal să insist foarte mult pentru asfaltarea acestor drumuri, cum ar fi Mozăceni – Izvoru, Izvoru – Căldăraru, Căldăraru – Râca, Lunca Corbului – Pădureţi – Costeşti, Rociu – Costeşti. Sunt drumuri judeţene, au importanţa lor pentru Argeş, dar care în programul naţional prezentat şi aprobat în guvernul Boc, prin Ministerul Dezvoltării, nu au mai fost luate în calcul, deşi două dintre ele au apărut în hotărârea de guvern chiar pe primele două locuri“.
De insistat, senatorul Tămagă a insistat de nu a mai putut! Ca şi în cazul alimentărilor cu apă şi canalizării. „Trebuie să finalizăm, cu sprijinul viitorului Guvern, alimentarea cu apă şi problema canalizării în sudul judeţului. E vorba de acest minim element de confort şi civilizaţie, pentru care eu şi echipa mea de parlamentari USL pentru zona de sud ne vom bate să devină realitate”. A văzut cineva ceva din ce a promis Tamangooo!!!

Bogdan Niculescu – Duvăz, cel mai longeviv parlamentar, a promis o viaţă, dar nu a făcut un capăt de aţă

Deşi este parlamentar fără întrerupere din 1990, despre activitatea lui Bogdan Niculescu – Duvăz nu se pot spune prea multe. În afară de faptul că, odată la patru ani, în campania electorală, vine şi promite „verzi şi uscate”, în rest, zero pe toate planurile. Actualmente deputat pe Colegiul Topoloveni, unde nu a mai călcat din campania electorală, Duvăz a promis ca toţi, în gaşcă, iar acum îl doare-n bască. Nu vom trece la liniuţă promisiunile electorale din 2012 ale lui Duvăz, pentru că mai avem timp, dar ne-am gândit, că şi mai relevant ar fi să vă prezentăm promisiunile domnului în cauză din anul 2008, atunci când a candidat şi a obţinut un mandat de deputat pe Colegiul 7 Piteşti. Evident că niciuna nu s-a realizat, fiind reportate în următoarea campanie electorală, cea din 2012. Dar haideţi să vedem ce promisiuni neonorante le-a făcut Duvăz în 2008 piteştenilor. Şi atunci, ca şi în 2012, a umblat în gură cu autostrada Piteşti-Sibiu. Cităm din programul electoral al domnului Bogdan Niculescu – Duvăz din 2008: Atragerea de fonduri cu prioritate pentru: 1. artera de traversare a Piteştiului, lărgită şi amenajată cu pasaje denivelate; 2. şoseaua ocolitoare de vest a Piteştiului; 3. autostrada Arad – Sibiu – Piteşti – Bucureşti, care va descongestiona oraşul şi va oferi în acelaşi timp legătura cu Europa. Nu s-a realizat nimic din ce promitea Duvăz, cu atât mai mult pentru tinerii piteşteni pe care i-a minţit cu mare drag. Iată ce le promitea Duvăz: „Programul „Prima ta casă” înseamnă pentru tinerii din Piteşti: 1.250 de locuinţe pentru tinerele familii, care se pot dobândi printr-un sistem de credite subvenţionate de guvernul PSD + PC şi prin parteneriat cu primăria oraşului şi cu primarul Tudor Pendiuc; implicarea Guvernului şi a Primăriei pentru reducerea costului caselor pentru tineri, astfel încât un apartament cu două camere să coste sub 30.000 euro; oferirea unei „prime de instalare în casă nouă” de 1.000 de euro”. În concluzie, numai minciuni, pentru că niciun piteştean nu a văzut până acum realizată şoseaua ocolitoare, autostrada şi cele 1.200 de locuinţe pentru tineri, ca să nu mai vorbim de cei 1.000 de euro la instalarea în noua casă. Ar fi inutil să mai spunem că nu va face nimic, nici pe Colegiul Topoloveni, unde este, în prezent, deputat.

Radu Vasilică – „promisiuni la pungă“

Radu Vasilică, cel supranumit „nepotul” lui Constantin Nicolescu, nu s-a obosit să promită prea multe, pentru că nici nu avea de ce. Ca orice nepot care se respectă, ştia că are mandatul asigurat, pentru că, atunci când spui Nicolescu, spui totul. Ce vă putem arăta sunt doar câteva fotografii din campania electorală din 2008 şi 2012, de unde se poate observa că şi în urmă cu patru ani, dar şi anul trecut, Răducu a împărţit „promisiuni la pungă”. Atât!

Theodor Nicolescu

Dacă, în urmă cu 5 ani, Theodor Nicolescu pornea în bătălia electorală ca să ajungă deputat pe Colegiul 9 Piteşti – Prundu – Bradu şi Oarja de pe scara blocului unde a copilărit, în campania din 2012, Teo şi-a încercat norocul în sudul judeţului. De la asfalt şi refacerea ţevilor de canalizare, care ar fi pornit, după cum susţinea Teo în 2008, chiar în ziua în care avea loc lansarea sa în cartierul Războieni, în 2012 Nicolescu se lupta pentru cadastru gratuit pentru ţăranii din sudul judeţului. El a ieşit deputat, cadastrul însă mai întârzie, la fel ca şi onorarea celorlalte promisiuni electorale ale lui Teo: sprijinirea ţăranilor, pietruirea şi asfaltarea drumurilor din satele şi comunele judeţului, iar lista de promisiuni neonorante este lungă.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI