Luni, la Inspectoratul Şcolar Argeş a fost programat concursul pentru postul de inspector general, la care s-a înscris un singur candidat, actualul „general” cu delegaţie de la minister, Dumitru Tudosoiu.
Faţă în faţă cu subiectele, acesta a decis însă să se retragă din concurs, nemulţumit de felul cum acestea au fost scrise.

Motivul principal al retragerii a fost acela că, deşi bibliografia pentru concurs era constituită din 13 puncte, la proba scrisă erau întrebări doar dintr-un singur capitol. Astfel, din orgoliu, din principiu şi ca semn de protest pentru felul descurajator în care sunt trataţi cei ce vor să ocupe o astfel de funcţie, care au un timp limitat să înveţe, a preferat să se retragă şi să rămână pe post prin delegaţie pînă când ministrul Educaţiei va decide altceva.

„M-am înscris la concurs. Pentru puţin timp am participat şi apoi m-am retras. Eu nu pot spune doar că m-am retras din motive personale, a fost o decizie unilaterală. Eu m-am pregătit, aşa am fost croit, să merg în toate competiţiile şi să mă reprezint cât pot de bine. Aşa am pierdut şi am câştigat competiţii în viaţa mea. Niciodată n-am fost omul care se lasă bătut. M-am trezit la Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice pus în faţa faptului de a merge la un concurs cu o bibliografie din care m-am pregătit şi să constat că nimic din legislaţia privitoare la Legea Educaţiei, la Codul Muncii, la calitatea educaţiei, la metodologia prin care legea se aplică nu s-a regăsit în modelele de subiecte de la nivelul acestui concurs, ci numai lucruri fine şi extrem de fine care n-au nici o legătură cu funcţia de inspector general şi ce face inspectorul la ISJ, dintr-un anumit autor. De când s-a aprobat concursul, eu am stat mult timp pentru a studia“, a explicat Tudosoiu.

Concursul a fost structurat pe trei probe. „Din informarea făcută la începutul concursului, noi fiind în faţa calculatoarelor, ni s-au spus condiţiile: aveţi subiecte numai din management educaţional. A doua probă era un interviu privind CV-ul şi oferta managerială, iar la a treia, întrebări din partea comisiei“. Tudosoiu a explicat şi faptul că a refuzat examenul, pentru că acesta trebuia să conţină subiecte din toata bibliografia. „Dacă făceam un concurs de dragul de a face un concurs sau din care să iasă Tudosoiu şifonat şi să-l arătaţi cu degetul că eventual, uite ce implicare politică a făcut, am spus: nu, mulţumesc! Am cerut o coală de hârtie, am făcut o cerere în atenţia preşedintelui comisiei şi am solicitat să-mi aprobe, conform metodologiei, retragerea din concurs. E unilaterală. Rămîn cu delegaţie atîta timp cât ministrul consideră că am făcut o treabă eficientă aici“. „Legea Educaţiei nu mai reprezintă un material sănătos?“

La fel ca Tudosoiu au procedat şi inspectorii generali de la Arad şi de la Buzău, iar din cele 21 de judeţe în care s-au organizat concursuri, doar în 5 s-au ocupat posturile. În aceste condiţii, este posibil ca ministerul să reia concursul, însă, după cum a declarat, Tudosoiu se gândeşte serios dacă meritră să se mai înscrie. Deocamdată, el rămâne la conduecrea ISJ, având delegaţie până la 31 august.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI