ANALIZĂ În ultimii 15 ani, companiile germane de top au investit în Argeş sute de milioane de euro, multe ridicând fabrici de la zero. Argeşul rămâne unul dintre judeţele foarte atractive pentru investitorii străini. Dacă Renault rămâne numărul 1 în domeniu, cu aproape 2 miliarde de euro investite la Dacia, ca număr de companii majore prezente în judeţul nostru, Germania se situează pe primul loc. Ca domenii, industria auto şi retail-ul îşi iau partea leului.

În total, companiile germane au creat în Argeş circa 10.000 de locuri de muncă şi au investit aproape 300 de milioane de euro. Iată şi care sunt cele mai importante investiţii germane realizate în judeţ. Pe primul loc, cu peste 40 de milioane de euro, se situează colosul Draexlmaier, care deţine 53 de fabrici în 20 de ţări, de pe patru continente, companie al cărei sediu central în România se află nu la Bucureşti, ci la…Piteşti. Unul dintre cei mai importanţi producători de componente auto din industria auto mondială, Draexlmaier produce cablaje şi sisteme electrice pentru BMW, Mercedes-Benz or Porsche, Audi, Bugatti, Volkswagen, Jaguar şi Cadillac. În fabrica de la Piteşti lucrează, la ora actuală, aproximativ 4.000 de oameni.

Leoni mai angajează 350 de oameni

Veşti bune în ceea ce priveşte angajările vin de la un alt nume important din industria auto, producătorul german de cablaje auto Leoni. După cum ne-a precizat purtătorul de cuvânt al companiei, Leon Schmidt, din 2005, Leoni a investit la Piteşti aproximativ 6,7 milioane de euro pentru a susţine programul de producţie al Dacia Logan. „În prezent, investim într-o nouă clădire unde vor fi produse cablaje pentru grupul PSA (Peugeot-Citroen). Aceasta înseamnă încă 3,7 milioane de euro, care vor fi investite până la sfârşitul acestui an. Până acum, avem 920 de angajaţi. Cu noua facilitate pentru PSA, vom crea încă 350 de locuri de muncă”, spune Leon Schmidt. Anul trecut, Leoni a avut la fabrica din Piteşti o cifră de afaceri de 40 de milioane de euro. De la Piteşti, Leoni furnizează cablaje în principal pentru uzina Dacia de la Mioveni.

Fabrica Steinel de la Curtea de Argeş exportă în peste 80 de ţări

Pe locul al treilea în ceea ce priveşte locurile de muncă create de o companie germană în judeţul nostru se situează Kaufland, ce deţine patru magazine, două la Piteşti şi câte unul în Mioveni şi Câmpulung. Primul magazin Kaufland a fost deschis în toamna lui 2006 la Piteşti. Până în prezent, Kaufland a investit în Argeş 30 de milioane de euro şi a creat 800 de locuri de muncă. Un alt angajator german important este şi Steinel, care produce în fabrica de la Curtea de Argeş senzori de mişcare şi de prezenţă, corpuri de iluminat cu senzori şi generatoare de aer cald. După cum ne-a declarat administratorul Victor Hoffmann, Steinel a investit la Curtea de Argeş circa 5 milioane de euro şi a creat 750 de joburi. Anul trecut, Steinel Curtea de Argeş a avut o cifră de afaceri de 60 de milioane de euro. Trebuie spus că fabrica exportă produsele în peste 80 de ţări, un adevărat record pentru o companie din Argeş.

Dr. Oetker, o investiţie de 25 de milioane de euro şi 450 de angajaţi

Dr. Oetker are fabrica din România tot la Curtea de Argeş, unde producţia a început în 2002. De pe porţile fabricii ies anual peste 366 de milioane de produse. Dr. Oetker are 448 de angajaţi, a investit la Curtea de Argeş peste 25 de milioane de euro şi, în afară de România, mai produce şi pentru Moldova, Bulgaria, Ucraina şi Rusia. La Domneşti se află fabrica Fuchs Condimente. Nemţii au investit aici, în 2009, 12 milioane de euro. La fabrica din Domneşti, lucrează 250 de oameni. Real Hypermarket a deschis în 2008, cel de-al 19-lea magazin din reţea la Piteşti, cu o investiţie de peste 22 de milioane de euro.
Situat în apropiere, magazinul OBI are aproximativ 100 de angajaţi şi este rodul unei investiţii de 5 milioane de euro. Praktiker, un alt nume important în ceea ce priveşte sectorul do-it-yourself, a investit 12 milioane de euro în magazinul de la Piteşti, deschis în 2008 şi unde lucrează, la ora actuală, aproximativ 100 de angajaţi.

Lidl a deschis magazin şi la Piteşti

Compania germană Metrou a deschis magazinul de la Piteşti în octombrie 2003, aceasta fiind prima investiţie majoră în retail-ul din Argeş. Nemţii au investit în magazinul METRO Cash & Carry Piteşti 20 de milioane de euro şi au creat peste 200 de locuri de muncă.
Grupul Lidl, care are o reţea de 107 de magazine în România, dintre care patru magazine sunt deschise în judeţul Argeş, la Curtea de Argeş, Topoloveni, Câmpulung şi Mioveni. Din această săptămână Lidl a deschis şi la Piteşti un magazin, situat aproape de fostul cinematograf LUMINA. În general, într-un magazin Lidl lucrează intre 20 şi 50 de angajaţi. Investiţia pentru un magazin Lidl se situează în medie la 6,5-7 milioane de euro.
Grupul german Rochling va investi şi el peste 9 milioane de euro într-o fabrică de producţie a componentelor auto din plastic la Piteşti. Rochling va produce aici structuri de antifonare a motorului, recipiente pentru fluide şi admisii de aer pentru Ford România şi grile din plastic pentru uzina Renault din Bursa, Turcia. La fabrica din Piteşti, care se va desfăşura pe o suprafaţă totală de 1.500 de metri pătraţi, vor lucra, în prima fază, 50-60 de angajaţi.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI