Negocierile pentru formarea unei coaliții de guvernare s-au complicat. Începe o nouă rundă de discuții

Negocierile pentru formarea unei coaliții de guvernare s-au complicat. Începe o nouă rundă de discuții. Negocierile pentru formarea unei coaliții de guvernare s-au complicat, iar un accord pare foarte departe. Liderii PNL, USR PLUS și UDMR nu s-au mai întâlnit și nu au mai comunicat direct, ci doar prin intermediul unor declarații sau comunicate de presă.

Ludovic Orban a intrat din nou oficial în cursa pentru postul de premier, odată cu un mandat primit aseară de conducere națională a partidului. Varianta a fost însă deja respinsă de USR PLUS și criticată aspru, din afara negocierilor, și de PSD.

Situația este complicată și de UDMR, care ar dori președinția Senatului.

PNL a validat două variante pe care le va înainta partenerilor de discuții: Florin Cîțu premier și Ludovic Orban președinte al Camerei Deputaților sau Ludovic Orban premier și Florin Cîțu președinte al Senatului. Președintele PNL, Ludovic Orban, consideră că ponderea de aproximativ 55% în viitoarea coaliție dă legitimitate partidului să desemneze candidați pentru funcția de prim-ministru și pentru șefia unei camere a Parlamentului.

Alianța USR-PLUS a anuntat într-un comunicat că nu este de acord să-l susțină pe Ludovic Orban pentru funcția de prim-ministru, considerând că acesta nu poate să-și asume o guvernare cu mandat reformist, așa cum își dorește electoratul de centru dreapta.

În schimb, Alianța susține ambele variante de premier propuse la consultările de la Cotroceni. Dacian Cioloș din partea USR PLUS şi Florin Cîțu din partea PNL, iar liderul UDMR, Kelemen Hunor, apreciază că propunerile de premier făcute de PNL sunt bune, dar consideră că președinția Senatului și cea a Camerei Deputaților trebuie să revină formațiunilor care vor forma coaliția de guvernare alături de liberali.

De cealaltă parte, social-democrații susțin că partidele angajate în negocieri nu sunt interesate de o strategie pentru depășirea actualei pandemii și a crizei economice, ci de funcții.

Alianța pentru Unirea Românilor, prin vocea copreședintelui Claudiu Târziu, spune că era de așteptat un asemenea blocaj, iar formațiunea ar putea susține un ministru tehnocrat și un cabinet de profesioniști.

Începând cu ora 14,00, la Vila Lac va începe o nouă rundă de negocieri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here