Mozăceni, o comună în pas cu timpurile, în mijlocul câmpiei Argeşului

0
1172

mazaceni7.500 de hectare de teren şi niciun petic de pământ necultivat. 2.000 de locuitori, dintre care aproape 500 de copii, care au la dispoziţie trei grădiniţe, două şcoli moderne, una nou-nouţă, şi un liceu. Plus o sală de sport, o bază multifuncţională în construcţie şi alte două terenuri, în fiecare sat. Un centru de sănătate, staţie de ambulanţă şi un centru de bătrâni, renovat din temelii şi suprasolicitat. Cam aceasta ar fi descrierea, în elemente esenţiale, a unei comune din câmpia sudică a judeţului, Mozăceni. Pe cât de departe de centru, pe atât de cochetă şi bine gospodărită. Asta, atât datorită oamenilor săi, serioşi şi muncitori, cât, mai ales, primarului Lucian Cioran. Cum primarul se află la al patrulea mandat este de presupus că oamenii care l-au ales să îi conducă vreme de 16 ani au ştiut ei ceva! „Bănuiesc că sunt mulţumiţi!“, spune Lucian Cioran, cu modestia cel caracterizează. „Dar eu nu sunt omul să mă laud, mă mulţumesc să îmi fac treaba pentru care sunt aici!“, mai spune primarul.   

Învăţământul, o prioritate a primarului Lucian Cioran

În ultimii 16 ani, în condiţii destul de dificile, comuna a cunoscut totuşi o dezvoltare impresionantă. Iar faptul că oamenii nu prea mai pleacă, dimpotrivă, s-au stabilit aici şi îşi cresc şi copiii tot aici, spune multe. Condiţiile create i-au convins. Acum, au început şcoala 240 de copii de grădiniţă şi gimnaziu, plus alţi 400 la liceu, veniţi, este adevărat, din toate comunele dimprejur. Şcoala de centru a fost dezafectată, iar copiii – redirecţionaţi către şcolile din lateral, pentru eficientizare, iar clădirea a rămas ca liceu de sine stătător. În întreaga comună, pentru cei mici există alte trei grădiniţe. „Am reorganizat totul, mai ales că acum avem şi microbuze suficiente, am construit şi o şcoală nouă, cea de la Babaroaga, şi avem în programul de investiţii reabilitarea pentru încă o unei şcoală!“, spune primarul Lucian Cioran. „Vrem să dezvoltăm şi liceul, să creăm condiţii pentru toţi copiii, de toate nivelurile. Am creat deja o clasă de profil economic şi vrem să facem şi una socio-umană, pentru cei ce vor să meargă apoi la facultate. Evident, păstrăm şi o clasă de agricultură, că e zona… Noi am vrea, poate, şi o şcoală de ucenici, pentru a avea copiii şi o meserie!“, declară primarul Cioran.

La Mozăceni există un centru de bătrâni, un centru de sănătate, un centru de ambulanţă, iar, pe viitor, un ambulatoriu

La fel ca şi sistemul de educaţie, şi pentru capitolul sănătate se vede o preocupare susţinută. „Spitalul nostru a fost spital cu renume, au  avut inclusiv secţii de chirurgie! Dar dacă a fost desfiinţat… Asta este, acum lucrurile continuă, merg înainte! Fosta clădire a spitalului a fost reabilitată şi transformată în centru de bătrâni, cu o capacitate de 30 de locuri. Avem rezidenţi din întreg judeţul şi vom încerca să mărim capacitatea, pentru că nu facem faţă, avem în aşteptare peste 10 cazuri! Decizia nu ne aparţine însă numai nouă, pentru că centrul aparţine de Consiliul Judeţean, dar împreună vom încerca să facem un proiect, poate pe fonduri europene. Trebuie, că aşa e frumos, să ne îngrijim şi de bătrânii noştri! Tot în locul spitalului am creat un centru de sănătate, cu 7 doctori şi 7 asistenţi, care asigură permanenţa. Aici fac gărzi medicii de familie din comunele dimprejur, dar avem şi pe cineva care vine tocmai de la Miceşti! Reabilitarea căminului şi centrul de sănătate îmi permit să asigur sănătatea oamenilor din zonă foarte bine! Pentru cazuri mai complicate, avem alături centrul de ambulanţă şi, când e cazul, putem trimite urgent către Piteşti. Toate sunt grupate, ca să fie eficiente! Vom încerca să extindem şi centrul de sănătate, care e în subordinea CL, avem în plan un ambulatoriu, de maxim 7 zile de internare, cu cel puţin 10 paturi. Medici specialişti vor fi cei de familie şi, cu siguranţă, vom găsi şi alţii. Pentru că vom oferi şi condiţii, că nimeni nu vine să piardă vremea pe la Mozăceni, mai ales că suntem mai departe! Vă spun că deja avem solicitări de la medici, unul chiar din Republica Moldova!“, spune primarul despre investiţiile în sănătate.  
Sănătatea se întreţine şi bolile se previn, iar primarul din Mozăceni ştie acest lucru. Ca dovadă, investiţiile în infrastructura sportivă, destinată tinerilor comunei, în mod special. „Trebuie să terminăm baza sportivă multifuncţională. Avem deja terenuri de sport în două sate. Avem şi sală de sport… Nu ştiu alţii de ce critică atât terenurile de sport la sate, dar eu clar am nevoie de aşa ceva! Am atâţia copii la liceu. Au şi ei o viaţă. Vor să trăiască. Unde să se ducă? La cârciumă?“, spune primarul.
La fel de bine stă Mozăceniul şi la utilităţi. Are apă curentă, trei kilometri din canalizare deja realizaţi şi încă 8 în proiect, la care se lucrează deja. Iar în ce priveşte locurile de muncă, „doar cine nu vrea nu găseşte! Dar trebuie să fii şi pregătit!“, spune primarul Cioran. Cei mai mulţi dintre locuitorii comunei trăiesc din agricultură. Majoritatea au intrat în asociaţie, sau şi-au arendat terenurile, iar alţii şi-au făcut afaceri în domeniu, nu mai puţin de 16 tineri având Asociaţii Familiale, ce exploatează între 50 şi 300 de hectare. Acestora li se adaugă şi marii fermieri, precum senatorul Tămagă. De asemenea, în Mozăceni s-au stabilit şi doi investitori, ce au construit două ferme de porci, fiecare cu peste 2.000 de capete.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here