Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat la Digi24 că cererea privind vacanța de primăvară de o lună a fost făcută de Ministerul Sănătății și că deocamdată sunt doar propuneri discutate, nefiind semnat oficial niciun ordin de modificare a structurii anului școlar.

Joi, la ora 10.00 vor avea loc discuții în comisia de dialog social.

Ministrul a adăugat că intenția a fost de a se crea o punte între cele două vacanțe prevăzute pentru aprilie, care se suprapuneau pe o perioadă de vârf epidemiologic, anunțată de specialiștii din sănătate.

“Această lună de vacanță a fost solicitată expres de MS, puternic fundamentată pe criterii epidemiologice.  Oricum școlile nu ar fi putut rămâne deschise în aprilie. A fost o variantă propusă de Ministerul Educației, conform legii stării de alertă. Nu e singura variantă. Dacă sunt variante mai bune în interesul elevilor, Ministerul Educației nu se încăpățânează că ar deține cea mai buna variantă. Așteptăm propuneri constructive în interesul elevilor din partea partenerilor de dialog. Suntem datori să identificăm cele mai bune soluții chiar dacă dor. Nu cred că cineva a anunțat că a semnat ordinul de ministru. Am spus că asta e varianta propusă de ME, ordinul va fi semnat abia după consultări. Joi, la ora 10.00 vom avea comisia de dialog social, vedem cu ce propuneri se vine. Vom avea concluzii și abia după aceea un ordin de ministru. Rezultatul va fi în interesul elevilor, a spus ministrul.

Sorin Cîmpeanu a transmis că atât Bacalaureatul, cât şi Evaluarea Naţională ar putea fi susţinute la datele planificate iar semestrul al II-lea va fi prelungit cu doar o săptămână, de pe 18 iunie pe 25 iunie, dacă această propunere va fi considerată acceptabilă de către partenerii sociali.

Potrivit ministrului, propunerile alternative care vor fi avansate ar trebui să ţină cont de păstrarea vacanţei de primăvară în perioada 2 aprilie – 4 mai, întrucât aceasta este o solicitare susţinută de considerente epidemiologice.

În acelaşi timp, dacă va fi considerată acceptabilă de către partenerii de dialog, am putea lăsa examenele naţionale exact la datele planificate, prelungind semestrul II cu doar o săptămână, de pe 18 iunie până pe 25 iunie, şi propunând recuperarea săptămânii “lipsă” din semestrul II în 5 zile de sâmbătă, spre exemplu“, a explicat Cîmpeanu.

În 2 aprilie, copiii intră în vacanță până în 4 mai, urmând ca anul școlar să se încheie în 2 iulie, nu în 18 iunie, așa cum era structura inițială, potrivit propunerii Ministerului Educației.

Altă propunere este ca examenul de Bacalaureat să se desfășoare în perioada 28 iunie-1 iulie, cu afișarea rezultatelor finale pe 9 iulie, în timp ce Evaluarea Națională să aibă loc în perioada 5-8 iulie.

Comments

comments