Moaştele Sfintei Filofteia de la Curtea de Argeş vor fi purtate în procesiunea de pe Calea Sfinţilor de la Bucureşti

Moaştele Sfintei Filofteia de la Curtea de Argeş, vor fi purtate în procesiunea de pe Calea Sfinţilor de la Bucureşti. Bucureştenii se pregătesc să îşi cinstească ocrotitorul, pe Sfântul Dimitrie cel Nou, sărbătorit în data de 27 octombrie. Manifestările religioase vor începe vineri cu procesiunea Calea Sfinţilor.

Moaştele Sfinţilor Dimitrie cel Nou, Filofteia de la Curtea de Argeş şi Dionisie, Episcopul Cetăţii Albe, vor fi purtate pe străzile capitalei, respectând tradiţii care datează din secolul 19.

Mărturiile istorice evidenţiază că moaştele Sfântului Dimitrie erau scoase din catedrală atunci când Bucureştiul trecea prin momente delicate. Astfel de cazuri au fost: epidemia de ciumă din perioada 1813-1814, seceta din 1827, epidemia de holeră din 1831 etc.

În ceea ce priveşte seceta din timpul lui Grigorie Ghica, istoricul Dimitrie Pappazoglu scrie în „曵stora Fondarei Oraşului Bucureşti”・că ploaia a început să cadă chiar în timpul procesiunii cu moaştele Sfântului Dimitrie.

Procesiunea fusese cerută de Domnitorul Grigorie Ghica îngrijorat că nu mai plouase de trei luni în Bucureşti.

„€În ziua de 15 mai, porniră toți, vodă cu boierii în frunte, iar mitropolitul în butca sa, cu doi diaconi pe capră, lângă vizitiu, îmbrăcați toți în odăjdii. În mulțime mă aflam și eu, autorul acestei broșuri. Coșciugul Sfântului era purtat de preoți pe umeri, cu schimbul. Pornirăm din Mitropolie pe Podul Caliții (Calea Rahovei) și de acolo ocolirăm spre Dealul Spirii, la Cotroceni, apoi, trecând podul de la Grozăvești, merserăm spre miazănoapte, unde astăzi e Gara de Nord, și, o minune ! când plecarăm de acolo, văzurăm un nor măricel, care venea dinspre nord, iar când sosirăm în capul Podului Mogoșoaiei (Calea Victoriei), începu o ploaie torențială; vodă și boierii și toți ceilalți furăm udați până la piele, eram ca muiați în găleți de apă, însă nimeni nu se grăbea”.

Apoi, spre sfârşitul secolului XVIII-lea se obişnuia ca în 27 octombrie să fie organizat un pelerinaj la Mitropolie cu moaştele Sfântului Dimitrie.
Procesiune hram 2019

Revenind în prezent, manifestările legate de hramul Sfântului Dimitrie vor începe vineri, 25 octombrie, cu procesiunea Calea Sfinţilor care va porni din două locuri diferite.

Începând cu ora 12.30, Icoana şi Sfintele Moaşte ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, vor fi scoase din Catedrala Patriarhală şi vor fi purtate pe bulevardul Regina Maria până la Crucea brâncovenească de la baza Dealului Patriarhiei.

Începând cu aceeași oră, de la Catedrala Mitropolitană Sfântul Spiridon – Nou, vor fi aduse în procesiune Icoana şi Moaştele Sfântului Ierarh Dionisie, Episcopul Cetăţii Albe – Ismail, precum şi Icoana şi Moaştele Sfintei Muceniţe Filofteia de la Curtea de Argeş, pe traseul Calea Şerban Vodă, strada Bibescu Vodă, Crucea brâncovenească de la baza Dealului Patriarhiei.

La ora 13.00, cele două procesiuni se vor întâlni la Crucea brâncovenească şi vor înainta până la Catedrala Patriarhală, unde vor fi întâmpinate de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la Altarul de vară.

Sfintele Icoane şi Sfintele Moaşte vor fi depuse apoi spre închinare în baldachinul de pe Colina Patriarhiei, pentru a fi cinstite de pelerini până marţi, 29 octombrie 2019.

Programul evenimentelor legate de hram aici.
Sursa: Basilica.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.