COPIE LA INDIGO Biserica episcopală a Mănăstirii Curtea de Argeş a fost „clonată”, la Turnu Măgurele, de către arhitectul francez Andre Lecomte de Noüy. Catedrala ortodoxă „Sfântul Haralambie” (foto) este o copie exactă, nu doar a arhitecturii, ci şi a mobilierului de la Argeş.

Catedrala respectivă poartă hramul „Sfântul Haralambie”, iar planul construirii sale îi aparţine arhitectului francez Andre Lecomte de Noüy, acelaşi care, între anii 1875-1886, a restaurat şi Mănăstirea Curtea de Argeş, adăugându-i şi anumite elemente ce au stricat valoarea istorică a monumentului ridicat de Neagoe Basarab pe locul vechii mitropolii, din 1359. În descrierea Catedralei „Sfântul Haralambie” din Turnu Măgurele se afirmă că a împrumutat multe motive arhitectonice şi de mobilier de la biserica episcopală a mănăstirii Curtea de Argeş.

Stilul arhitectonic al construcţiei este combinat, recunoscându-se influenţa de la Curtea de Argeş: turlele din faţă sunt în stil baroc, iar în rest se vede influenţa bizantină. Mai puţin Legenda Meşterului Manole, pe care cei din Turnu Măgurele nu au putut-o clona…

Comments

comments