COPIE LA INDIGO Biserica episcopală a Mănăstirii Curtea de Argeş a fost „clonată”, la Turnu Măgurele, de către arhitectul francez Andre Lecomte de Noüy. Catedrala ortodoxă „Sfântul Haralambie” este o copie exactă, nu doar a arhitecturii, ci şi a mobilierului de la Argeş. Mănăstirea Curtea de Argeş figurează în toate broşurile de prezentare ale zonei drept una dintre cele mai mari atracţii turistice. Sunt intens promovate, dintotdeauna, chiar şi pe vremea comuniştilor, Legenda Meşterului Manole, istoria mănăstirii, dar şi frumuseţea arhitecturală.

La acest capitol a fost lăudată mereu nu numai frumuseţea liniilor, ci şi originalitatea şi unicitatea lor! Numai că Mănăstirea Curtea de Argeş nu este unicul lăcaş de cult din ţară care se poate lăuda cu această arhitectură. Puţină lume ştie că la Turnu Măgurele există o catedrală, tot ortodoxă, copie aproape identică a celei argeşene. Catedrala respectivă poartă hramul „Sfântul Haralambie”, iar planul construirii sale îi aparţine arhitectului francez Andre Lecomte de Noüy, acelaşi care, între anii 1875-1886, a restaurat şi Mănăstirea Curtea de Argeş, adăugându-i şi anumite elemente ce au stricat valoarea istorică a monumentului ridicat de Neagoe Basarab pe locul vechii mitropolii, din 1359. În descrierea Catedralei „Sfântul Haralambie” din Turnu Măgurele se afirmă că a împrumutat multe motive arhitectonice şi de mobilier de la biserica episcopală a mănăstirii Curtea de Argeş.

Stilul arhitectonic al construcţiei este combinat, recunoscându-se influenţa de la Curtea de Argeş: turlele din faţă sunt în stil baroc, iar în rest se vede influenţa bizantină. Mai puţin Legenda Meşterului Manole, pe care cei din Turnu Măgurele nu au putut-o clona…

Comments

comments